Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Șeful MI6, Richard Moore, anunță că Marea Britanie se echipează cu inteligență artificială pentru a contracara China
Articole online

Șeful MI6, Richard Moore, anunță că Marea Britanie se echipează cu inteligență artificială pentru a contracara China

Richard Moore

Șeful MI6, Richard Moore, anunță că Marea Britanie se echipează cu inteligență artificială pentru a contracara China

Serviciul secret de informații al Marii Britanii, mai bine cunoscut sub numele de MI6, se află într-o cursă pentru a folosi inteligența artificială în lupta cu adversarii și pentru a-i împiedica pe aceștia să abuzeze de noua tehnologie, a declarat astăzi șeful agenției, potrivit POLITICO

Șeful MI6, Richard Moore, a declarat pentru POLITICO într-un interviu că ofițerii din serviciul său „își combină abilitățile cu inteligența artificială și datele în masă” pentru munca de informații, inclusiv pentru „a identifica și întrerupe fluxul de arme către Rusia pentru a fi folosite împotriva Ucrainei”.

Agenția britanică trebuie să învețe cum să stăpânească noile tehnologii, cum ar fi inteligența artificială, deoarece adversarii fac același lucru, în moduri care amenință Marea Britanie și aliații, a declarat Moore pentru POLITICO într-un interviu rar acordat la reședința ambasadorului britanic de la Praga.

„Nu există absolut nicio îndoială că unii dintre adversarii noștri vor fi pregătiți să dezvolte IA în moduri care sunt nesăbuite și periculoase … Asta ne îngrijorează”, a avertizat el.

China a adăugat la imensele sale seturi de date de acasă informații din străinătate, iar autoritățile chineze nu sunt extrem de preocupate de problemele legate de confidențialitatea personală sau de securitatea datelor individuale”, a spus el. „Ei se concentrează pe controlul informațiilor și pe împiedicarea dezvăluirii adevărurilor incomode.”

„Controlul datelor este vital pentru suveranitatea națională”, a spus Moore.

Guvernele occidentale își revizuiesc din ce în ce mai mult legăturile cu tehnologia chineză

Guvernele din SUA, Regatul Unit, Canada, din întreaga Europă și din alte țări au luat măsuri pentru a interzice utilizarea aplicației de socializare TikTok, deținută de chinezi, pe telefoanele oficialilor guvernamentali la începutul acestui an. Multe dintre aceleași țări au introdus, de asemenea, restricții privind utilizarea echipamentelor de telecomunicații 5G ale gigantului tehnologic chinez Huawei în anii anteriori.

Aceste intervenții au fost stimulate de avertismentele serviciilor de securitate și de informații potrivit cărora guvernul chinez poate solicita firmelor chineze de tehnologie chinezești să desfășoare activități de spionaj, sabotaj și coerciție economică în numele său.

„Guvernele au datoria de a proteja datele generate de cetățenii lor și de proiectele naționale, fie că este vorba despre sănătate sau infrastructură”, a declarat Moore. „Dacă vă predați datele unui alt stat, riscați să vă prindeți într-o capcană de date care vă va dilua suveranitatea și vă va lăsa vulnerabili.”

„Serviciul meu, împreună cu aliații noștri, intenționează să câștige cursa pentru a stăpâni utilizarea etică și sigură a inteligenței artificiale”, a spus el.

Dar tehnologia are și limitele sale, a adăugat Moore, ceea ce înseamnă că AI va spori mai degrabă decât să înlocuiască activitatea agențiilor de informații.

„Este posibil ca instrumentele digitale să ajungă să înțeleagă sau, mai degrabă, să fie capabile să prezică comportamentul uman mai bine decât o pot face oamenii. Dar va exista întotdeauna o legătură extraordinară care permite unei persoane să se confeseze cu adevărat unei alte persoane, unite de un sentiment de umanitate și de scop comun”.

„Premiul pentru descoperirea adevărului cu ajutorul unor rapoarte verificate cu acuratețe din partea agenților umani și a operațiunilor tehnice va fi și mai mare”, a spus el. „Caracteristicile unice ale agenților umani aflați în locurile potrivite vor deveni și mai semnificative.”

Registration

Aici iti poti reseta parola