Evenimentul Istoric > Articole online > Efectele ciudate ale Revoluției. Căderea lui Ceaușescu a detensionat relațiile cu Ungaria. URSS, speriată de posibile evoluții în Moldova
Articole online

Efectele ciudate ale Revoluției. Căderea lui Ceaușescu a detensionat relațiile cu Ungaria. URSS, speriată de posibile evoluții în Moldova

Vă reamintesc faptul că în prima parte, ei nu au confirmat oficial arestarea soților Ceaușescu, lipsindu-le informația concretă. Ei au citat doar surse din presa românească, aflată și ea în zorii reorganizării. Din felul în care e redactată nota pare că SUA nu avea multe contacte oficiale la nivelul puterii abia instalate.

Aveți mai jos nota întreagă, inclusiv o hartă a României pe care este marcat Bucureștiul, cu mențiunea că tulburările continuă, și Sibiul, cu mențiunea că acolo a fost arestat Nicu. La Târgoviște, marcat și el pe hartă nu se face vreo mențiune specială, neasumându-și informația arestării soților Ceaușescu.

NID ROMANIA SITUATION R[15743499]

Revenind la reacțiile externe, ca și în alte note citate de noi, singurele reacții considerate relevante de americani pentru evoluția situației din România în perioada 16-22 decembrie 1989 sunt ale Ungariei și URSS. Orice altă luare de poziție este trecută rapid în revistă și atât. Chiar și când a fost vorba de CSCE (actuala OSCE) sau ONU, tot doar luările de poziție ale Moscovei și Budapestei sunt scoase în evidență.

Vă mai amintesc doar că, într-o notă anterioară, folosind informații CIA, analiștii vorbeau chiar de o intervenție militară a Ungariei în România. În NID din 22 decembrie 1989, analiștii spun: ”Este puțin probabil ca Budapesta să facă pași spre o intervenție militară, deși ea va monitoriza atent mișcările trupelor românești”. Simplul fapt că această ipoteză este adusă în discuție într-o situație atât de tensionată spune multe.

Aici trebuie menționat că NID este un raport făcut de ofițeri de analiză, bazat pe informațiile relevante culese de serviciile de informații americane. Practic, înainte de a-și începe programul zilnic, rapoartele conțin toate informațiile de care are nevoie pentru a lua decizii.

Iată fragmentul ajuns pe masa președintelui George H. W. Bush, în dimineața zilei de 23 decembrie 1989:

 

Răspunsul sovieticilor

 

Deputații Sovietului Suprem au adoptat ieri declarația propusă de Mihail Gorbaciov de susținere a poporului român și dorința de a continua relațiile apropiate. Un purtător de cuvânt al Ministerului de externe a spus că Moscova speră că va exista o soluție pașnică imediat ce acest lucru va fi posibil și și-a exprimat îngrijorarea privind instabilitatea.

(…) În timpul ședinței de ieri a Sovietului Suprem, Gorbaciov a arătat că Moldova este îngrijorată de situația din România. Liderul Frontului Popular din Moldova a cerut mai multă democrație în România.

Comentariu: Cei mai mulți moldoveni sunt etnici români și au acces la televiziunea și posturile de radio, fără îndoială, ei urmăresc atent evenimentele. Republica Moldova este de fapt fostul Soviet ASSR Moldova, constituit în 1924, și Basarabia,  anexată de URSS din nord-estul României, în 1940, prin Pactul Molotov-Ribbentrop. Liderii Sovietici se tem că, și probabil au dreptate, că un regim mai liberal în România va alimenta naționalism moldovenesc și îi va face pe naționaliști să caute reunirea cu Bucureștiul.

 

Alte reacții externe

 

Guvernele din Europa de Est au salutat unanim dărâmarea lui Ceaușescu și și-au exprimat speranța că asta va duce la schimbarea democratică a României. Ungaria, Iugoslavia și Bulgaria și-au exprimat optimismul că relațiile acum restrânse cu România se vor îmbunătăți.

Comentariu: Căderea lui Ceaușescu va aduce probabil o imediată scădere a tensiunii dintre Ungaria și România. Orice îmbunătățire pe termen lung a legăturilor implică eforturi ale noului regim din România pentru a fi gata să protejeze drepturile culturale ale maghiarilor care trăiesc în România. Toți vecinii României sunt, aproape sigur, preocupați că prăbușirea autorității va duce la un val de refugiați.”

Documentul se încheie cu informații despre ajutoarele trimise de diverse țări pentru a ajuta românii să treacă peste perioada grea, venită pe fondul lipsurilor lăsate de regimul Ceaușescu.

E interesant să le parcurgeți și pe celelalte, pentru a vedea cum au evoluat informațiile prelucrate de ofițerii de analiză din 19 până în 23 decembrie 1989.

CIA nu anticipa căderea rapidă a lui Ceaușescu după revoltele de la Timișoara, link AICI.

Ceaușescu poate scăpa, credeau americanii pe 20 decembrie 1989, link AICI.

Națiunea înfruntată de Ceaușescu! Exclamă americanii pe 21 decembrie, link AICI.

After Ceaușescu, who? Se întreabă CIA. Primul de pe lista lor avea să moară până să ajungă lista pe masa lui George H. W. Bush, link AICI.

La o zi după arestarea fostului președinte, CIA nu avea confirmări oficiale de la noile autorități din România, link AICI.

Registration

Aici iti poti reseta parola