Evenimentul Istoric > Articole online > CIA: Pe 20 decembrie 1989, Ceaușescu putea încă scăpa! Documente în premieră
Articole online

CIA: Pe 20 decembrie 1989, Ceaușescu putea încă scăpa! Documente în premieră

Asta după ce, doar cu o zi în urmă, pe 19 decembrie 1989, ei sugerau că mai era nevoie de presiune internațională pentru ca președintele României Socialiste să cedeze conducerea țării.

Așa cum am arătat într-un material anterior, cele două țări considerate a avea influența pentru a declanșa proteste internaționale erau URSS și Ungaria.

În raportul primit de oficialii americani pe 20 decembrie, ziua în care Ceaușescu se întorcea din Iran și hotăra convocarea mitingului de susținere care avea să se transforme în protestul final, americanii își nuanțau mult poziția.

Vă reamintesc faptul că NID sunt cele mai complete rapoarte ale serviciilor secrete americane către conducătorii lor. O serie de astfel de documente au fost declasificate de CIA cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la încheierea Războiului Rece.

Iată textul din 20 decembrie 1989:

”Extinderea tulburărilor

Luptele de stradă din Timișoara și informații privind extinderea în alte orașe par a fi cea mai serioasă amenințare la regimul Ceaușescu. (fragment rămas secret n.n.)

Estimările pierderilor sunt de la unu la 2.000, cele mai multe fiind între 250 și 400. (fragment rămas secret n.n.)

Informații neconfirmate vorbesc despre revolte minore în alte orașe, incluzând Arad, Oradea, Sibiu, Brașov și Curtici. (fragment rămas secret n.n.) studenții din București și-au declarat solidaritatea cu protestatarii și gărzi ale poliției au fost postate la Universitate. (fragment rămas secret n.n.) trupe înarmate ale miliției patrulau ieri pe străzile Bucureștiului și păzeau clădirile guvernamentale, fabricile și cei mai mulți români au fost consemnați la locurilor lor de muncă pe timpul zilei. (fragment rămas secret n.n.)

Mari părți din țară sunt sub legea marțială și măsurile de securitate sunt severe peste tot. Granițele sunt închise pentru majoritatea vizitatorilor. (fragment rămas secret n.n.).

Între timp, președintele Ceaușescu este așteptat să revină astăzi sau mâine dintr-o vizită în Iran.

Comentarii: dacă violențele persistă sau se întind și în alte orașe, elemente cheie din forțele de securitate și militare vor forța cel mai probabil o alianță cu oficialii nemulțumiți din partidul comunist și vor acționa împotriva lui Ceaușescu și a familiei sale.

Chiar dacă regimul va stăpâni și suprima revoltele, pierderile presupuse vor mări gradul de izolare (al lui Ceaușescu n.n.) și presiunea asupra sa.”

Aveți aici originalul documentului citat:

NID ROMANIA UNREST SPRE[15743468]

Registration

Aici iti poti reseta parola