Evenimentul Istoric > Articole online > Document CIA din ultima zi a regimului socialist din România: Ceaușescu își înfruntă națiunea!
Articole online

Document CIA din ultima zi a regimului socialist din România: Ceaușescu își înfruntă națiunea!

National Intelligence Daily este principalul raport zilnic al ofițerilor de analiză care trec prin propriul filtru informațiile strânse de toate serviciile secrete americane. Conținutul său este folosit de înalți oficiali atunci când iau decizii.

NID din 21 decembrie 1989 arată că, după ezitările din 19 și 20 decembrie, publicate deja pe site-ul nostru, americanii au început să înțeleagă mai bine potențialul mișcărilor de stradă declanșate în România Socialistă.

Pe 21 decembrie, americanii nu mai subestimau atmosfera din marile orașe românești.

”Ceaușescu înfruntă națiunea

Președintele Ceaușescu a a adus la cunoștința publicului că tulburările din Timișoara  continuă și pe fondul îndoielii forțelor de securitate că extinderea lor poate fi controlată.

În timpul unui discurs televizat (în seara de 20 decembrie 1989, la TVR n.n.), Ceaușescu a părut șocat și obosit. (fragment rămas secret n.n.). El a pretins că huligani, organizați de ”iredentiști” și forțele ”foreign intelligence” (agenții CIA nu au găsit o traducere mai bună pentru expresia ”agenturili de spionaj străine” n.n.), au fost în spatele revoltei. Ceaușescu a decretat și starea de necesitate în zona Timișoarei, a interzis adunările publice de mai mult de cinci persoane și a pus forțele de ordine în stare de alarmă. (fragment rămas secret n.n.) mulțimi de câteva mii de oameni s-au adunat și ieri după-amiază  în centrul Timișoarei pentru a patra zi consecutivă. Muncitorii au ocupat și amenință cu distrugerea unei fabrici de chimicale dacă trupele nu vor fi retrase din oraș. (fragment secret n.n.) Un anonim a telefonat seara trecută la televiziunea de stat și a spus că tancurile au fost scoase din oraș.

Comentarii: Soarta regimului Ceaușescu depinde de un final rapid al tulburărilor. Dacă ele continuă să se întindă, mai ales dacă vor ajunge în Capitală, unii oficiali din Securitate și-ar putea pierde cumpătul și să refuze să execute ordinul de a folosi forțe letale împotriva concetățenilor. Orice fisură în disciplina forțelor de securitate – pilonul principal al regimului – ar putea provoca brusc și rapid colapsul său.”

Aici aveți documentul în forma sa originală.

NID ROMANIA CEAUSESCU F[15743483]

Foto deschidere: Constantin Duma

Registration

Aici iti poti reseta parola