Neconfirmarea
Pe 23 decembrie 1989, în raportul zilnic pe care ofițerii de analiză îl pun pe masa președintelui SUA informația că Nicolae Ceaușescu fusese deja arestat nu este confirmată oficial, ci doar citându-se ”surse” ale presei de la București, adică televiziunea națională, asaltată la acea oră de tot felul de indivizi care îndrugau verzi și uscate, iar comunicatele, puține, emise de proaspăt apărutul Front al Salvării Naționale se pierdeau în alarme false cu apa otrăvită sau cu teroriștii care atacau orașe întregi.
Mai erau primele tipărituri apărute după ce Ceaușescu fugise, dar câte erau, considerând că raportul probabil cuprindea informații culese pe 22 decembrie și în primele ore ale nopții de 22 spre 23.
Practic, probabil era vorba cel mult de ”Libertatea”, apărut în seara de 22 decembrie, făcut pe structura ”Informației Bucureștiului”, singura redacție care avea exercițiul apariției după-amiaza. Au urmat ”Scînteia Poporului” (fosta ”Scînteia”, devenită apoi ”Adevărul”) și apoi toate celelalte.
Scurte explicații
Înainte de a da publicității acest nou document (desecretizat de CIA într-un set de acte legate de împlinirea a 30 de ani de la căderea comunismului) trebuie făcute câteva precizări. România Socialistă era membră a Tratatului de la Varșovia, adică defunctul rival al NATO, culegerea de informații de către CIA de pe teritoriul nostru fiind în acei spionaj pur-sânge. ”Sursele deschise” erau haotice, atinse de entuziasmul unei noi vieți și informațiile difuzate erau privite cu scepticism.
În privința ”surselor directe”, trebuie să ne amintim că, în primele ore-zile ale Revoluției, degringolada pusese stăpânire pe toate domeniile și mai toate persoanele de contact erau ele însele rupte de realitate, lipsite de informații concrete.
Noii oficiali păreau că se organizează, dar lucrurile se mișcau repede, deciziile nu se luau coerent încă. Poate că nu exista un om de contact cu ambasadele, abilitat să dea informații, iar funcționarii MAE, care nu fuseseră puși pe fugă de subalterni, nu erau pe lista de priorități a noilor conducători pentru a fi puși la curent.
Apoi mai este un element important. Cei mai mulți români au avut confirmarea zvonului că Nicolae și Elena Ceaușescu fuseseră arestați abia pe 25 decembrie, seara, când la TVR (devenită în acele zile TVRL – Televiziunea Română Liberă) s-a difuzat caseta cu procesul și execuția lor, la Târgoviște.
Secretul locului de detenție a fost ținut din motive tactice (pentru ca unitatea militară să nu devină ținta ”teroriștilor” care ar fi vrut să îl elibereze, dar și a oamenilor care ar fi putut lua cazarma cu asalt pentru a îl linșa).
Puterea unui document
Iată acum fragmentul din documentul din seria NID (National Intelligence Daily – rapoarte zilnice de analiză a informațiilor relevante strânse de serviciile secrete americane) datat 23 decembrie 1989.
”Lupta pentru a forma un Guvern
Ion Iliescu, fostul ministru de Externe Corneliu Mănescu și proeminentul disident Doina Cornea au intrat într-un guvern provizoriu numit Frontul Salvării Naționale. Ei au emis un program care cheamă la alegeri libere în aprilie și continuă participarea la Tratatul de la Varșovia. Rezistențe disparate ale susținătorilor lui Ceaușescu continuă în București și în alte părți.
Comentariu: Oponenții lui Ceaușescu, orientați de mult timp spre Occident, susținuți de militari, par a a umple rapid vidul de putere. Noii lideri își demonstrează deja capacitatea de a pune rapid cap la cap un program coerent, sub o presiune extremă. Capacitatea lor de a completa agenda depinde de păstrarea unității.
Soarta lui Ceaușescu
Relatări neconfirmate ale presei din România indică: Nicolae Ceaușescu și posibil și soția sa au fost arestați la Târgoviște, în timp ce încercau să fugă din țară. Fiul său Nicu a fost capturat mai târziu în cursul zilei după ce se bănuiește că a încercat să regrupeze forțe de securitate și să ia ostatici. (…) noii guvernanți au mandatat cetățenii să îi aresteze pe agitatorii pro-Ceaușescu, forțele de securitate sunt deja ținta răzbunării publice.
Comentariu: Familia lui Ceaușescu și acoliții săi politici vor fi cel mai probabil primele ținte ale răzbunării populare. Deși guvernul face apel pentru procese drepte, potențialul pentru violențe la întâmplare sau execuții este foarte crescut.”
Acest document mai conține multe informații interesante și vom reveni asupra sa.
Între timp vă reamintesc faptul că este al cincilea NID legat de Revoluția din România.
E interesant să le parcurgeți și pe celelalte, pentru a vedea cum au evoluat informațiile prelucrate de ofițerii de analiză din 19 până în 23 decembrie 1989.
CIA nu anticipa căderea rapidă a lui Ceaușescu după revoltele de la Timișoara, link AICI.
Ceaușescu poate scăpa, credeau americanii pe 20 decembrie 1989, link AICI.
Națiunea înfruntată de Ceaușescu! Exclamă americanii pe 21 decembrie, link AICI.
After Ceaușescu, who? Se întreabă CIA. Primul de pe lista lor avea să moară până să ajungă lista pe masa lui George H. W. Bush, link AICI.
Foto: captură de pe caseta procesului și execuției soților Ceaușescu.