Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Două războaie de frontieră care se intensifică arată că Putin își pierde influența în vecinătatea sa, în timp ce Rusia se luptă în Ucraina
Articole online

Două războaie de frontieră care se intensifică arată că Putin își pierde influența în vecinătatea sa, în timp ce Rusia se luptă în Ucraina

Rusia

Două războaie de frontieră care se intensifică arată că Putin își pierde influența în vecinătatea sa, în timp ce Rusia se luptă în Ucraina

Mai multe țări din Asia Centrală care au făcut parte din Uniunea Sovietică au avut ciocniri la graniță în ultimele săptămâni. Iar trupele rusești care odată mențineau pacea între acești vecini sunt desfășurate în Ucraina, unde suferă pierderi grele.

„Rusia își retrage deja forțele” din Asia Centrală, a declarat pentru Insider Jeff Markoff, asociat senior la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale. „Deci capacitățile Rusiei în ceea ce privește menținerea unui control asupra lucrurilor din regiune sunt reduse”.

Cele mai recente semne de probleme au apărut în septembrie, când Kârgâzstanul și Tadjikistanul s-au luptat pentru o regiune de graniță disputată în confruntări care au inclus tancuri și artilerie. Pe lângă sutele de victime militare și civile, peste 100.000 de persoane au fost strămutate.

Dar cel mai important punct fierbinte rămâne conflictul dintre Armenia și Azerbaidjan din cauza regiunii disputate Nagorno-Karabah, care a izbucnit din nou în septembrie.

Într-un război de șase săptămâni în toamna anului 2020, Azerbaidjanul a capturat regiunea după ce forțele azere, cu ajutorul dronelor israeliene și turcești, au decimat forțele armene.

Problema pentru Moscova este că aceste națiuni beligerante fac parte din Organizația Tratatului de Securitate Colectivă, un fel de versiune a NATO condusă de Rusia, care cuprinde Belarus, precum și Armenia, Kazahstan, Kârgâzstan și Tadjikistan.

La începutul anului 2022, 2.500 de soldați CSTO – majoritatea ruși – au fost trimiși în Kazahstanul bogat în petrol, unde au ajutat guvernul să reprime protestele de amploare împotriva corupției și represiunii. Trupe rusești au fost staționate, de asemenea, în Nagorno-Karabah ca pacificatori pentru a-i proteja pe armenii din regiune după războiul din 2020.

Slăbirea influenței rusești

Istoria complicată a Rusiei cu Asia Centrală datează de secole.

În timp ce occidentalii tind să se gândească la „Pax Russica” în termeni de dominație rusă asupra Europei de Est, exploratorii și armatele țariste au cucerit mozaicul de regate în majoritate musulmane din Asia Centrală în secolele al XVIII-lea și al XIX-lea.

Regiunea s-a desprins după ce imperiul țarist s-a prăbușit în timpul Primului Război Mondial. După Războiul Civil Rus, sovieticii au dus o campanie sângeroasă pentru a reabsorbi Asia Centrală, care tindea să fie conservatoare și anticomunistă.

Liderii ruși, inclusiv Vladimir Putin, au moștenit această mentalitate colonialistă, considerând Asia Centrală (și Ucraina) ca făcând parte din sfera Rusiei. Fostele state sovietice din Asia Centrală erau, de asemenea, obișnuite ca Moscova să fie bățul cel mare în regiune.

Rusia este percepută ca fiind „un fel de principal furnizor de securitate în mare parte din regiune”, a declarat Markoff. „

Într-o oarecare măsură, desfășurarea de trupe rusești, sau amenințarea de a face acest lucru, a înăbușit conflictele.

„Prezența forțelor rusești – și această deferență aproape instinctivă față de Rusia – a însemnat că războiul dintre Kârgâzstan și Tadjikistan, de exemplu, a fost mai puțin „exploziv” decât ar fi putut fi altfel”, a declarat Markoff. „Odată cu slăbirea influenței rusești, acel conflict riscă acum să se agraveze”.

Influența rusă în regiune era deja în regres: Azerbaidjanul, de exemplu, se rupsese din orbita Moscovei și își făcuse legături strânse cu Turcia. Cu toate acestea, Moscova dorește să mențină Asia Centrală ca o barieră împotriva terorismului, a traficului de droguri și a altor rele de care se teme că s-ar putea răspândi în Rusia din Afganistan și din alte state cu probleme.

„Pentru Rusia, marea problemă cu Asia Centrală de la prăbușirea Uniunii Sovietice a fost să o mențină ca un tampon împotriva lucrurilor rele care vin dinspre sud”, a declarat Markoff.

Consecințele războiului din Ucraina nu vor face decât să exacerbeze durerile de cap ale Moscovei

De exemplu, peste 200.000 de ruși au fugit în Kazahstan de când Rusia a invadat Ucraina în februarie, inclusiv bărbați care încearcă să evite să fie înrolați într-un război nepopular.

Afluxul de ruși relativ bogați în țările sărace din Asia Centrală a dus la creșterea prețurilor locuințelor. Tensiunile vor crește, de asemenea, pe măsură ce refugiații ruși obișnuiți să privească Asia Centrală ca pe o zonă colonială retrasă vor interacționa cu populațiile locale.

În fundal se ascunde China, a cărei influență se extinde în întreaga regiune – din ce în ce mai mult pe seama Rusiei.

„În special pentru unii dintre cei mai tineri care au acces la mai multe surse de informare sau care au călătorit mai mult, percepția lor despre Rusia și capacitățile rusești va fi afectată”, a declarat Markoff. „Acest lucru va avea implicații asupra modului în care sunt dispuși să riposteze împotriva Rusiei în propria lor țară”.

Markoff a spus că, pentru moment, conflictul dintre Tadjikistan și Kârgâzstan este cel care trebuie urmărit, dar că pot apărea și altele, arătând în special prezența ISIS în Afganistan.

„Diferiți actori care sunt interesați să schimbe status quo-ul într-un fel sau altul văd o oportunitate în regresele rusești din Ucraina și în retragerea forțelor rusești”, a spus Markoff.

Registration

Aici iti poti reseta parola