Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Rusia a trimis oameni în Iran pentru a învăța cum să folosească dronele sinucigașe pe care le folosește acum pentru a teroriza orașele ucrainene departe de front, afirmă oficiali din SUA
Articole online

Rusia a trimis oameni în Iran pentru a învăța cum să folosească dronele sinucigașe pe care le folosește acum pentru a teroriza orașele ucrainene departe de front, afirmă oficiali din SUA

drona

Rusia a trimis oameni în Iran pentru a învăța cum să folosească dronele sinucigașe pe care le folosește acum pentru a teroriza orașele ucrainene departe de front, afirmă oficiali din SUA

Oficiali ruși au călătorit anterior în Iran pentru a putea fi instruiți cu privire la modul de utilizare a dronelor sinucigașe explozive care vor fi ulterior folosite în atacurile asupra orașelor ucrainene, a declarat săptămâna aceasta Departamentul de Stat al SUA.

„Avem informații credibile că oficialii ruși, înainte de prezența instructorilor iranieni în Crimeea, au primit pregătire în Iran”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, în cadrul unui briefing de joi. Nu a fost imediat clar câte persoane au făcut parte din această pregătire și nici nu a fost evident când a avut loc.

Comentariile sale au fost făcute după ce a declarat că militari iranieni au vizitat recent peninsula Crimeea ocupată, unde au ajutat forțele rusești să opereze drone sinucigașe care au fost folosite în ultimele săptămâni pentru a teroriza orașele ucrainene aflate departe de liniile de front.

„Putem confirma că personalul militar rus cu baza în Crimeea a fost … pilotat de drone iraniene și le-a folosit pentru a efectua lovituri în Ucraina, inclusiv împotriva Kievului în ultimele zile”, a declarat Price în timpul briefingului. „Evaluăm că personal iranian, personal militar iranian, a fost pe teren în Crimeea și a asistat Rusia în aceste operațiuni”.

Price a declarat că remarcile sale despre personalul militar iranian din Crimeea au fost un ecou al unor evaluări similare ale Casei Albe, care a confirmat rapoartele mass-media de la începutul săptămânii, potrivit cărora iranienii au fost prezenți la o bază militară rusă din Crimeea.

Secretarul de presă al Pentagonului, generalul de brigadă al forțelor aeriene Pat Ryder, a declarat joi reporterilor că nu este clar câți membri ai armatei iraniene se aflau fizic acolo pentru a ajuta forțele rusești să opereze dronele sinucigașe.

„În ceea ce privește ceea ce înseamnă acest lucru, evident, din nou, continuăm să vedem că Iranul este complice în ceea ce privește exportul de teroare, nu numai în regiunea Orientului Mijlociu, dar acum și în Ucraina”, a declarat Ryder.

Reacția Moscovei și a Teheranului

Atât Moscova, cât și Teheranul au negat utilizarea dronelor sinucigașe de fabricație iraniană în Ucraina, în pofida dovezilor și acuzațiilor tot mai numeroase din partea guvernelor și agențiilor de informații occidentale. 

Dronele sinucigașe au apărut ca o armă preferată a președintelui rus Vladimir Putin, care le-a desfășurat în roiuri ucigașe pentru a ataca orașele ucrainene – precum Kievul – și pentru a răspândi haosul la sute de kilometri de liniile de front ale războiului din estul și sudul Ucrainei.

Ucraina spune că a reușit să doboare majoritatea dronelor care au sosit, dar unele dintre aceste sisteme reușesc să treacă, avariind infrastructura civilă și alte ținte.

Ucraina a identificat aceste drone ca fiind Shahed-136, care este o dronă cu rază lungă de acțiune, plină de explozibili. Aceste sisteme pot zbura ca dronele normale și chiar pot zăbovi în jurul unei zone, dar, spre deosebire de alte drone care se întorc, acestea se lovesc în cele din urmă de ținte și detonează – ceea ce îi determină pe oameni să le numească drone sinucigașe sau kamikaze.

„Rusia trebuie să plătească pentru această teroare”, a declarat președintele ucrainean Zelenski în timpul unui discurs de joi în fața Consiliului European, cerând sancțiuni suplimentare din partea UE. El a adăugat că „Iranul trebuie să fie privat de orice posibilitate sau chiar dorință de a furniza astfel de drone oricui”.

Registration

Aici iti poti reseta parola