Planurile turcești amenință interesele Rusiei
În contextul tulburărilor din Kazahstan, în Turcia a început să se vorbească despre ajutorul militar pentru această țară. Mai exact, despre înființarea unei armate comune a țărilor turcești, astfel încât cererile de ajutor să nu se mai îndrepte către Rusia și CSTO, ci către acest nou bloc militar.
Citându-l pe generalul de brigadă în retragere Yussel Karauz, Turkiye gazetesi notează:„ Forțele comune turcești ar trebui create imediat. „Ceea ce sa întâmplat în Kazahstan sau poate chiar mai rău de atât, se poate întâmpla și în regiunile geografice învecinate”.
Armata Organizației Statelor Turcice ar include trupe din țări membre precum Azerbaidjan, Kazahstan, Kârgâzstan, Turcia și Uzbekistan. În afară de Turcia, toate celelalte țări au făcut parte din URSS și au legături puternice cu Moscova,
Ziarul naționalist Akit a afirmă, de asemenea, că cererea de ajutor transmisă de Kazahstan Rusiei a evidențiat importanța tezei lui Erdogan că „ar trebui să intervenim în problemele care ne privesc. Experții au spus că, pentru a rezolva probleme atât de importante, este necesară crearea unei armate turco-islamice”, scriu ziariștii de la Akit.
E amestecat Erdogan în revoluția eșuată din Kazahstan?
Rușii cred, însă, că Turcia este interesată de victoria islamismului în Kazahstan. Mai mult, politologul și orientalistul Azhdar Kurtov, sugerează că ancheta Din Kazahstan ar putea scoate la iveală lucruri in interesante despre rolul Turciei în tentativa de lovitură de stat din această țară.
Potrivit acestuia, participarea Turciei nu poate fi exclusă, din moment ce Erdogan și „islamiștii moderați” care sunt la putere în Turcia urmăresc în mod constant o politică de „dezmembrare moderată” a moștenirii seculariste lăsate de Mustafa Kemal Ataturk.
Expertul este sigur că conducerea turcă este interesată de instituirea unor proceduri similare și în alte state cu populație turcă, inclusiv Kazahstan, pentru a le include în zona sa de influență.
„Turcia este interesată să creeze un bloc puternic de țări, unite prin ideologia pan-turcismului”, explică Azhdar Kurtov.
El a explicat că această ideologie se bazează pe dorința de a uni popoarele turcești sub anumite principii sau chiar de a crea un stat unificat cu o armată unită.
Rusia va reacționa dur pentru a bloca ambițiile geopolitice ale Turciei
Expertul consideră că aceste planuri nu sunt pe termen, deoarece Turcia nu este „cel mai puternic segment al lumii moderne”, iar acest lucru este bine înțeles și în alte țări turcești, precum și în regiunile aflate sub controlul Federației Ruse – Yakutia, Tatarstan, Bașchiria.
„Rusia este o forță mai mare în politica internațională și mondială, așa că Rusia are posibilitatea să se opună unei astfel de politici a conducerii turce, dar nu o face întotdeauna eficient”, crede Kurtov.
Motivul pentru care Rusia folosește deocamdată mănuși este faptul că vrea să mențină relații economice normale cu această țară. Problema este, însă, că relațiile bilaterale vor fi întotdeauna „împiedicate de geografie”.
„Suntem rivali geopolitici cu Turcia, pentru că geografia Rusiei și Turciei sunt în competiție. Atât Turcia, cât și Rusia sunt un fel de punte între Vest și Est, între Europa și Asia. Din această așezare geografică decurg anumite beneficii pentru dezvoltarea lor, dar există o dispută cu privire la locul pe unde ar trebui să fie amplasate liniile de transport, cum ar trebui să se desfășoare comerțul între Vest și Est, în ce direcții. Și acest lucru ne face inevitabil concurenți, inclusiv în spațiul post-sovietic, „ a remarcat expertul.
Deși mai puternică militar, Rusia este inferioară Turciei în ceea ce privește promovarea ideilor sale În opinia expertului, Rusia pierde în fața Turciei în ceea ce privește propaganda tezelor sale.
„Turcia reformulează activ creierul elitei politice din republicile post-sovietice, construind acolo colegii, universități, spălând creierul jurnaliștilor, politicienilor, oamenilor de știință, implicându-i activ de partea ei, promovând opiniile sale pan-turce. Universitățile noastre dorm în post. Universitățile din republicile ex-sovietice sunt inferioare ca dotare universităților finanțate din Turcia. Ce e și mai trist este că programele educaționale finanțate din fonduri private sunt, de multe ori, chiar mai islamiste ca orientare decât Turcia”, susține orientalistul.
Precedentul azer
„Furnizarea de echipamente militare turcești, participarea directă a personalului militar turc la conflictul cu Armenia a dus la faptul că apropierea militară dintre Azerbaidjan și Turcia a primit un impuls semnificativ. Și trebuie să spun că aceasta este acum promovată ca un exemplu viu pentru restul republicilor post-sovietice.Turcia acţionează cu obrăznicie, e activă în această direcţie”, a conchis expertul.
Pe 12 noiembrie, la summit-ul Consiliului de Cooperare al Statelor vorbitoare de limba turcă ( Consiliul Turcesc) de la Istanbul, a fost luată decizia redenumirii acestuia în Organizația Statelor Turcice. Vizita din octombrie a ministrului turc al Apărării în Kazahstan și Uzbekistan a provocat discuții despre crearea iminentă a unui nou bloc militar-politic numit „Armata Turan”, scrie Pravda.