Oraşul Echmiadzin a fost în acea perioadă capitală a regatului armean.
Catedrala Echmiadzin, leagănul creştinismului din Armenia, a fost construită între anii 301- 303 d. Hr., în timpul domniei regelui Tiridate al III-lea, de către Sfântul Grigorie Luminătorul, pe locul indicat în vis acestuia din urmă de către Mântuitorul Iisus Hristos.
În limba armeană, cuvântul Echmiadzin semnifică „locul în care Iisus a coborât din Ceruri”.
Planul cruciform al catedralei cu patru abside şi o cupolă centrală susţinută pe patru stâlpi este contribuţia remarcabilă a arhitecturii ecleziastice armene la arhitectura creştină în ansamblul ei.
Această inovaţie a arhitecţilor armeni s-a răspândit în afara ţării, în Bizanţ şi apoi în Europa Centrală şi de Vest, conform https://whc.unesco.org, citat de Agerpres..
Iniţial, construcţia a fost realizată sub forma unei bazilici simple, iar ulterior a devenit o catedrală cu o cupolă în centru.
De-a lungul secolelor, catedrala a cunoscut numeroase renovări şi restaurări. Are clopotniţă şi o serie de rotonde.
Biblia de la Echmiadzin
Pe lângă arhitectură, catedrala se distinge de alte biserici armene prin picturile sale originale din frescele interioare.
Între anii 1712-1721, pictorul armean Naghash Hovnatan a realizat în interiorul catedralei picturi însemnate. Alte serii de picturi au fost realizate la Catedrala Echmiadzin în decursul secolelor XVIII şi XIX.
Muzeul catedralei găzduieşte veşminte religioase, brodate cu fir de aur şi perle, draperii imprimate, cuverturi brodate, cruci, obiecte religioase din aur şi argint, majoritatea acestora datând din secolele XVII-XIX.
Muzeul găzduieşte şi un crucifix din lemn, datând din secolul X, unul dintre cele mai vechi astfel de obiecte din Armenia.
Unul dintre cele mai importante manuscrise din lume, găsit la Catedrala Echmiadzin, este Biblia de la Echmiadzin, care datează din 989.
Arhitectura Bisericii Armeneşti din Bucureşti îşi are izvorul de inspiraţie în Catedrala din Echmiadzin.
În 2000, Catedrala Echmiadzin împreună cu alte biserici medievale timpurii situate în apropiere au fost incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO.
Echmiadzin se află în regiunea Armavir, vestul Armeniei. Aici a existat o aşezare din cele mai vechi timpuri, potrivit siturilor arheologice situate în interiorul şi în imediata apropiere a oraşului.
Anterior, oraşul a fost cunoscut drept Vagharshapat, din epoca dezvoltării sale în timpul domniei regelui Vagharsh I Arshakuni (117-140 d.Hr.). Denumirea Echmiadzin a fost utilizată concomitent alături de Vagharshapat după adoptarea creştinismului, în 301 d.Hr.,