În perioada romană, situl a fost o importantă fortăreață militară și o colonie civilă, care, potrivit istoricilor, a fost probabil construită de împăratul Augustus, care a numit-o Aliso. Acest lucru a fost confirmat în 2010 de săpăturile efectuate de Comisia Arheologică din Westfalia, care a stabilit că situl corespunde cu cel descris în literatura antică sub numele de Aliso.
Importante centre religioase romane descoperite în Germania
În perioada romană, Haltern am See din Renania de Nord-Westfalia, Germania, a fost o importantă fortăreață militară și o colonie civilă. Istoricii sugerează că fortăreața a fost construită de împăratul Augustus, care a numit-o Aliso.
Fortăreața era susținută de o bază navală sau de un fort de țărm numit Hofestatt (C) pe o terasă în formă de pinten care adăpostea bărci într-un port natural. Hofestatt avansa ca o peninsulă până departe în valea Lippe, unde acostau bărci de patrulare și nave de transport care transportau soldați romani.
Săpăturile efectuate de Asociația Regională din Westfalia-Lippe (LWL) au efectuat un studiu asupra a două situri învecinate în vederea pregătirii lucrărilor de construcție planificate pe Hofestatt, dezvăluind că romanii au reconstruit baza de patru ori cu un plan diferit.
Descoperire unică pentru lumea romană
Săpăturile recente efectuate de LWL au descoperit fundațiile a două temple de cult, dintre care unul era construit din lemn, cu un plan dreptunghiular de 30 de metri pătrați, la care se accede printr-o cale de intrare de 5 metri lățime, marcată de două coloane de lemn de o parte și de alta.
Ambele temple se află într-un complex de 2.000 de metri pătrați examinat anterior, în 1928, pe care arheologul șef al Westfaliei, Prof. Dr. August Stieren, l-a identificat inițial ca fiind o casă de întâlniri pentru personalul militar. În anii următori, complexul a fost transformat pentru a găzdui un atelier militar, fapt dovedit de numeroasele unelte găsite la fața locului:
„Cele două temple de cult dreptunghiulare erau formate doar din cadre de lut”, spune expertul roman al LWL, Dr. Bettina Tremmel. „Dar ele se bazau pe templele tipice cu podium mare din piatră, care puteau fi găsite în numeroase orașe romane în timpul împăratului Augustus”.
Potrivit cercetătorilor, descoperirea este unică, deoarece nu au mai existat până acum alte exemple de clădiri de cult dezgropate în instalații militare romane.
Adiacent templelor de cult se află un șanț circular. Adâncimea și descoperirile romane pe care le conține sunt comparabile cu cele din cimitirul roman din Haltern, însă practica înmormântărilor în cadrul unor astfel de așezări era interzisă de dreptul roman.