Descoperire impresionantă în Livorno! Comoara prezintă soarta tragică a unui cetățean roman
În timp ce se plimba printr-o zonă de pădure tăiată recent în apropiere de Livorno, o provincie din Toscana, Italia, un membru al Grupului Arheologic Paleontologic din Livorno a observat ceva strălucitor pe jos. Investigațiile ulterioare au scos la iveală o mână de monede romane vechi de 2.000 de ani, unele dintre cele 175 pe care arheologii le-au găsit în curând îngropate într-un mic vas de teracotă din apropiere.
„Monedele au fost cu siguranță ascunse – ele constituiau o comoară”, a declarat Lorella Alderighi, arheolog pentru provinciile Pisa și Livorno, pentru Live Science. „Cel mai simplu mod de a ascunde obiectele de valoare era să le îngropi sub pământ, departe de case, unde nimeni nu le putea găsi”.
Cele mai vechi monede romane din denari de argint găsite în sit datează din jurul anului 157 sau 156 î.e.n., în timp ce cele mai recente datează din jurul anilor 83 sau 82 î.e.n. Două sunt fragmentate, dar restul sunt în stare bună.
Descoperirea ridică întrebarea cine a îngropat monedele – și de ce
Potrivit unei declarații a Grupului arheologic paleontologic din Livorno postate pe Facebook, este posibil ca monedele să fi fost îngropate de un soldat roman în timpul unui moment deosebit de turbulent din istoria romană.
„Mica comoară ar putea fi economiile unui soldat”, a explicat Grupul Arheologic Paleontologic Livorno. După cum notează CNN, 175 de denari ar fi fost echivalentul a aproximativ un an și jumătate din salariul unui soldat roman. (Astăzi, însă, monedele valorează între 20.000 și 25.000 de euro.)
Este posibil ca soldatul să își fi îngropat „comoara” în timpul unei perioade în care războiul civil a cuprins țara.
Live Science relatează că monedele au fost probabil îngropate la doar câțiva ani după Războiul Social, în care Roma s-a luptat cu vecinii săi italieni, și cam în aceeași perioadă în care generalul roman Lucius Cornelius Sulla a lansat cu succes un atac împotriva Republicii Romane în 82 î.Hr.
„A fost o perioadă istorică foarte agitată”, a explicat Alderighi. „Soldații lui Sulla au cucerit teritorii pe măsură ce avansau de la sud la nord. Dar Italia centrală și Toscana nu fuseseră încă cucerite”.
Poate că, prins în conflict, soldatul a îngropat probabil monedele în speranța de a se întoarce într-o zi și de a-și recupera comoara. Dar povestea lui are un sfârșit trist.
„Această comoară este despre viața unei persoane, despre economiile unui soldat și despre speranțele sale de a-și construi ferma”, a explicat Alderighi pentru CNN. „Cu toate acestea, ea spune și o poveste tristă: proprietarul monedelor a murit înainte de a-și putea îndeplini visele cu ajutorul economiilor sale. Monedele spun povestea lui”.
Cu toate acestea, unii istorici nu sunt siguri că monedele au aparținut în mod special unui soldat. Federico Santangelo, profesor de studii clasice și de istorie antică la Universitatea Newcastle, a remarcat că tezaurul ar fi putut fi îngropat de oricine ar fi vrut să își păstreze economiile în timpul unei epoci violente.
„Nu cred că ar trebui să urmărim acești bani până la un soldat, deși în principiu este posibil”, a declarat Santangelo, care nu a fost implicat în studiul monedelor, pentru Live Science. „O serie de oameni, în momente de criză, și-au îngropat rezerva de bani și, indiferent de motiv, au fost împiedicați să o recupereze”.
Oricine a îngropat monedele, acestea luminează cu siguranță un mic – și tragic – moment din istoria omenirii. Cu războiul la orizont, cineva și-a adunat economiile, le-a pus la loc sigur într-un vas de teracotă și le-a dus în pădure. Le-a îngropat în pământ, sperând că într-o zi se vor întoarce.
Dar ceva – moartea, războiul, violența – i-a împiedicat să-și recupereze comoara. În schimb, monedele adunate cu grijă au zăcut îngropate timp de sute de ani, complet uitate, până când cineva care se plimba prin pădure a observat din întâmplare o sclipire de argint în pământ.