Echipament medical extrem de rar a fost găsit într-un mormânt roman din Ungaria
Săpăturile au fost efectuate de către Universitatea Eötvös Loránd (ELTE), Muzeul Jász și Rețeaua de cercetare Eötvös Loránd (ELKH), în urma unui studiu preliminar de teren cu magnetometru care a indicat caracteristici arheologice sub suprafața solului.
Un magnetometru este un dispozitiv care înregistrează variația spațială a câmpului magnetic al Pământului pentru a detecta și cartografia anomaliile magnetice, artefactele și caracteristicile magnetice.
Munca a dus la descoperirea unui cimitir din perioada Avar și a mai multor unelte metalice depuse într-un mormânt de mică adâncime din secolul I d.Hr. pe baza unei analize cu radiocarbon. Acest lucru plasează înmormântarea în timpul unei perioade de tranziție, când părți din Ungaria de astăzi au fost încorporate în provincia romană Panonia.
O examinare mai atentă a uneltelor a arătat că acestea erau de origine romană și au fost plasate în înmormântarea unui medic roman în două cutii de lemn. Uneltele au fost folosite pentru intervenții medicale, care includ forceps, ace și pensete, precum și bisturie decorate din aliaj de cupru echipate cu lame înlocuibile.
De asemenea, în mormânt au fost identificate dovezi de reziduuri de medicamente, care au fost găsite alături de o piatră de măcinat folosită probabil pentru a amesteca ierburi în vederea fabricării de medicamente.
Studiul scheletului a stabilit că era un bărbat cu vârsta cuprinsă între 50 și 60 de ani, deși cauza morții este necunoscută, deoarece rămășițele nu prezintă semne de traumă sau boală. Echipa plănuiește să efectueze o analiză izotopică a scheletului pentru a determina dacă acesta era de origine locală.
Potrivit cercetătorilor:
„A fost descoperit un singur exemplu de trusă medicală similară din aceeași perioadă, care a fost găsită la Pompei”.