Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Lingurițe minuscule folosite de soldații romani pentru a măsura medicamentele
Articole online

Lingurițe minuscule folosite de soldații romani pentru a măsura medicamentele

Romanii, scut

Cercetătorii sugerează că obiectele metalice de tip lingură atașate la curelele purtate de romanii antici ar putea reprezenta echipamente de dozare a medicamentelor.

Accesorii bizare atașate de curelele soldaților romani

Un nou studiu susține că obiectele mici, asemănătoare unor linguri, găsite pe curele antice ar fi putut fi folosite ca echipament de dozare a medicamentelor pentru soldații pregătiți de luptă în epoca romană. Însă, potrivit unui expert, multiplele salturi de logică ar putea arunca în aer această ipoteză legată de obiectele pe care romanii le-ar fi purtat.

Într-un studiu publicat pe 26 noiembrie în revista Praehistorische Zeitschrift („Jurnal preistoric”), cercetătorii au studiat 241 de accesorii de centură în formă de lingură din nordul Europei și sudul Scandinaviei, care datează din perioada romană. Ei au sugerat că este posibil ca triburile germanice să fi folosit obiectele pentru a doza medicamente.

Obiectele metalice variază ca mărime, dar au în general o lungime de aproximativ 6 centimetri, cu un diametru al bolului de aproximativ 1,7 cm. Cele mai multe dintre ele au fost descoperite în morminte de bărbați, alături de arme.

„Pentru unii arheologi care se ocupă de această epocă, aceste linguri ar fi trebuit să fie un instrument cosmetic pentru igiena urechilor”, a declarat coautorul studiului Andrzej Kokowski, director al Institutului de Arheologie de la Universitatea Maria Curie-Skłodowska din Lublin, Polonia, pentru Live Science.

Dar diametrul obiectelor este prea mare pentru aceasta, așa că „A apărut întrebarea – la ce altceva ar putea fi folosite?”, a spus el.

Romanii, Antichitate

„Stimulente împotriva stresului”

Având în vedere asocierea dintre obiectele asemănătoare lingurii și mormintele bărbaților înarmați, Kokowski a declarat că echipa „a ajuns la concluzia că romanii sau războinicii care luptau împotriva stresului aveau nevoie de stimulente”. Cu toate acestea, există puține dovezi literare sau botanice care să sugereze ce droguri ar fi putut fuma sau ingera oamenii germanici, au notat ei în studiul lor.

Kokowski și colegii săi au investigat ce droguri erau disponibile pentru triburile germanice în epoca romană, identificând macul, hameiul, cânepa, henbane, belladonna și mai multe ciuperci. Dar au ajuns la concluzia că cel mai probabil „stimulent emoțional” era ergotul – o boală a plantelor cauzată de o ciupercă (Claviceps purpurea) care contaminează planta secară și poate avea efecte halucinogene asupra oamenilor.

Uscarea materialului botanic îl ajuta să reziste mai mult, iar accesoriul de curea asemănător unei linguri – agățat de o curea care putea ajuta la ridicarea sa la fața războinicului – putea fi folosit pentru a culege și a ingera drogul. Dimensiunea castronului ar fi putut, de asemenea, să măsoare cea mai sigură cantitate de substanță, au scris cercetătorii în studiul lor. Cu toate acestea, echipa nu a făcut o analiză chimică pentru a testa ustensilele pentru droguri.

Romanii, civilizație

Concluzia cercetătorilor despre romanii antici

Având în vedere aceste ipoteze, Kokowski și colegii săi sugerează că aceste ustensile mici erau o parte esențială a trusei unui războinic, pe care o foloseau atunci când se confruntau cu stres sau trebuiau să depună efort în luptă.

„Concluziile lor sunt plauzibile”, a declarat Winston Black, istoric al medicinei la Universitatea St. Francis Xavier din Nova Scotia, care nu a fost implicat în studiu, într-un e-mail pentru Live Science. „Dar fac mai multe salturi de logică pentru a ajunge acolo”.

Urme ale majorității resturilor botanice pe care cercetătorii le menționează au fost găsite în Europa epocii romane, a spus Black, dar există puține scrieri istorice despre substanțele folosite pentru medicină sau în alte scopuri în rândul triburilor germanice și nicio dovadă că acești oameni au folosit aceste medicamente.

De asemenea, Black a pus la îndoială presupunerea cercetătorilor că plantele ar putea fi folosite ca stimulente. „Majoritatea sau toate erau folosite în perioadele antice și medievale ca analgezice și narcotice la propriu pentru a adormi pacientul”, a spus el, «nu pentru a-l pregăti pentru luptă».

Și deși Black a fost de acord că ergotul ar fi putut fi un „stimulent emoțional”, el a subliniat prăpastia dintre ergotism și halucinațiile declanșate de LSD, un derivat semi-sintetic al ergolinei.

„Mi se pare îndoielnic că cineva ar putea lupta eficient inhalând ergot”, a spus Black.

Registration

Aici iti poti reseta parola