Descoperire în Corsica. În timp ce pregăteau un proiect imobiliar pe coasta de est a Corsicii, muncitorii au dat recent peste rămășițele unui atelier roman de țigle, construit pe un deal cu vedere la laguna Étang de Diane.
O nouă descoperire. Atelier roman de producție descoperit în Corsica
Arheologii de la Institutul Național Francez de Cercetări Arheologice (INRAP) au descoperit recent un atelier roman de producție a țiglelor, vechi de 1 900 de ani, în locul unde se va realiza un proiect imobiliar pe coasta Corsicii.
Excavațiile de-a lungul lagunei Étang de Diane au început în luna iulie, experții descoperind rapid dovezi de ocupație umană datând din prima epocă a fierului. În total, echipa a descoperit aproximativ 50 de structuri, precum și o serie de artefacte, de la ceramică la unelte.
Potrivit unei declarații a INRAP, săpăturile au dus la o serie de descoperiri uimitoare. Zona de excavare a acoperit o suprafață de peste 9 000 de metri pătrați, dezvăluind prezența unor structuri preistorice și artefacte datând din prima epocă a fierului.
Ce au descoperit arheologii
Gropile de stâlpi care au supraviețuit au furnizat dovezi suplimentare ale celor aproximativ 50 de structuri care au existat odată pe sit, majoritatea construite fie din piatră, fie din diverse materiale perisabile.
„Descoperirea unor gropi mari, care conțin resturi de cărbune, rândunele fragmentate și vase sparte, se referă la sfera domestică. În cele din urmă, aranjamentele de pietricele par să corespundă fundațiilor clădirilor.”
În plus, arheologii au găsit diverse artefacte, inclusiv ceramică produsă local, ceramică etruscă importată și unelte macrolitice, precum pietre de moară și roți de măcinat.
Există dovezi care sugerează că acest sit preistoric s-a întins cândva pe o suprafață chiar mai mare decât zona actuală de excavare, ceea ce înseamnă că cercetătorii au doar o înțelegere limitată a întregii sale întinderi. Cu toate acestea, este clar că acest sit odinioară întins a găzduit o varietate de oameni de-a lungul secolelor.
Atelierul a fost construit în apropierea țărmului
Iar cea mai fascinantă descoperire a fost, probabil, un atelier roman de producție a țiglelor din secolul I e.n., găsit în apropierea țărmului.
Utilizat cu câteva secole înainte de căderea Romei, atelierul de producție de țigle a fost găsit chiar la sud de situl preistoric, cât mai aproape de malul apei.
Potrivit INRAP, atelierul includea facilități pentru fiecare etapă a procesului de producție a țiglelor, începând cu un bazin mare folosit pentru decantarea lutului. După ce se termina decantarea, lutul era apoi modelat și ars într-un cuptor mare cu o cameră de încălzire cu boltă dublă, care era adăpostit într-o structură mai mare realizată din pietricele înglobate în mortar de var.
Alături de cuptor, această descoperire a scos la iveală și un depozit
Acesta era susținut de contraforturi care, cel mai probabil, era folosit pentru depozitarea țiglelor finite. De asemenea, au găsit mai multe gropi mari de gunoi care conțineau atât țigle arse greșit, cât și deșeuri de la cuptor.
La periferia atelierului, echipa arheologică a identificat, de asemenea, un grup de opt morminte, dintre care cele mai multe au fost realizate cu țigle și piatră. Unul dintre ele includea și o urnă de ceramică, al cărei conținut nu a fost încă analizat.
Din păcate, solul acid al zonei a împiedicat conservarea scheletelor. Cu toate acestea, printre înmormântări au fost găsite mai multe ofrande funerare constând în vase de ceramică și artefacte de sticlă.
Săpăturile propriu-zise se vor încheia luna aceasta, astfel încât dezvoltatorii imobiliari să își poată continua lucrările, dar echipa INRAP intenționează în continuare să efectueze cercetări suplimentare cu privire la această descoperire uimitoare.