Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > 2 decembrie 1804: Napoleon devine împărat
Articole online

2 decembrie 1804: Napoleon devine împărat

Napoleon

2 decembrie 1804: Napoleon devine împărat

Papa Pius al VII-lea i-a înmânat lui Napoleon coroana pe care cuceritorul Europei, în vârstă de 35 de ani, și-a pus-o singur pe cap.

Născut în Corsica, Napoleon, unul dintre cei mai mari strategi militari din istorie, a urcat rapid în rândurile armatei revoluționare franceze la sfârșitul anilor 1790. În 1799, Franța era în război cu cea mai mare parte a Europei, iar Napoleon s-a întors acasă din campania din Egipt pentru a prelua frâiele guvernului francez și a-și salva națiunea de la colaps. După ce a devenit prim consul în februarie 1800, și-a reorganizat armatele și a învins Austria. În 1802, a instituit Codul Napoleon, un nou sistem de drept francez, iar în 1804 a înființat imperiul francez. Până în 1807, imperiul lui Napoleon se întindea de la râul Elba, în nord, până în Italia, în sud, și de la Pirinei până la coasta dalmată.

Începând din 1812, Napoleon a început să se confrunte cu primele înfrângeri semnificative din cariera sa militară, suferind o invazie dezastruoasă a Rusiei, pierzând Spania în fața Ducelui de Wellington în Războiul din Peninsulă și suferind o înfrângere totală împotriva unei forțe aliate până în 1814. Exilat pe insula Elba, a evadat în Franța la începutul anului 1815 și a ridicat o nouă Mare Armată care s-a bucurat de un succes temporar înainte de înfrângerea zdrobitoare de la Waterloo împotriva unei forțe aliate conduse de Wellington, la 18 iunie 1815.

Ulterior, Napoleon a fost exilat pe insula Sfânta Elena, în largul coastei Africii, unde a trăit în arest la domiciliu alături de câțiva adepți. În mai 1821, a murit, cel mai probabil din cauza unui cancer la stomac. Avea doar 51 de ani. În 1840, trupul său a fost readus la Paris și a avut loc o înmormântare magnifică. Trupul lui Napoleon a fost transportat prin Arcul de Triumf și înmormântat sub cupola de la Invalides.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola