Evenimentul Istoric > Articole online > De unde provine expresia ”zarurile au fost aruncate”?
Articole online

De unde provine expresia ”zarurile au fost aruncate”?

În fruntea legiunii a 13-a, Iulius Cezar  a decis să traverseze râul Rubicon, ceea ce la acea vreme, conform legislației romane, se pedepsea cu condamnarea la moarte.

“Trecerea Rubiconului” este o expresie folosită și astăzi în unele limbi pentru a marca o decizie riscantă fără cale de întoarcere.

Rubiconul era și este încă un râu în Italia, între Cesena și Rimini, pe care niciun general roman nu avea dreptul să îl traverseze spre sud cu legiunile aflate sub conducerea sa.

Acest decret a fost adoptat cu scopul de a proteja Roma de la o dictatură militară impusă prin preluarea puterii de către forțele militare.

La 10 ianuarie, Iulius Cezar a traversat râul și se îndrepta spre Roma. Prin acest act, Cezar își condamna și legionarii la moarte.

Conform history.info , chiar în această zi, Cezar a fi rostit celebra expresie în latină: “Alea iacta est”, folosită și astăzi sub forma de “zarurile au fost aruncate (nu mai există cale de întoarcere)”.

Iulius Cezar  a câștigat războiul civil, iar din moment ce Senatul a fugit din Roma, condamnarea la moarte nu a fost aplicată niciodată. Iulius Cezar a murit  șase ani mai târziu și a fost zeificat la un an de la deces.

 

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola