O monedă de aur extrem de rară cu Brutus, care a contribuit la asasinarea lui Iulius Cezar, este scoasă la licitație în decembrie.
Licitație inedită din timpul Imperiului Roman
O monedă rară bătută de Marcus Junius Brutus după ce a ajutat la asasinarea lui Iulius Cezar va fi scoasă la licitație săptămâna viitoare. Moneda de aur – una dintre cele doar 17 de acest fel despre care se știe că există – datează din anul 43 sau 42 î.Hr. și îl înfățișează pe Brutus pe față și un trofeu care celebrează o victorie navală pe spate.
În ziua de 1 martie a anului 44 î.Hr., Brutus și conspiratorul Gaius Cassius Longinus au condus zeci de oameni la o reuniune a Senatului roman. Planul lor era să-l ucidă pe Caesar, deoarece credeau că puterea sa crescândă amenința Republica Romană. Caesar a fost înjunghiat de 23 de ori și, în timp ce se afla pe moarte, l-a pedepsit pe prietenul său apropiat Brutus pentru rolul său în complot. (Deși Cezar i-a vorbit lui Brutus în greacă, această interacțiune a fost dramatizată ulterior de William Shakespeare cu fraza latină „Et tu, Brute?”, care se traduce prin „Chiar tu, Brutus?”)
Deși mulți senatori și alți lideri romani au participat la asasinarea lui Iulius Cezar, poporul roman a fost indignat de veste. În câteva luni, Brutus și Cassius au plecat în exil, încercând să preia provinciile estice, în timp ce aliații lui Caesar au rămas la Roma.
Pentru a-și plăti soldații, Brutus a bătut monede precum denarul de argint
Acesta valora aproximativ o zi de soldă, și aureul de aur, care era echivalent cu 25 de denari, adică aproximativ o lună de soldă.
Neînțelegerile dintre conspiratori și aliați au dus în cele din urmă la un război civil care a durat din 43 până în 42 î.Hr. și care s-a încheiat când aliații lui Caesar i-au învins pe Brutus și Cassius în Bătălia de la Philippi, în Grecia.
Moneda de aur rară scoasă la licitație este un aureus bătut înainte de bătălia de la Philippi și are portretul lui Brutus pe față.
„Titlul BRVTVS IMP(erator) de pe avers se referă la victoria militară asupra tribului tracic al Bessi, care s-a opus controlului lui Brutus asupra zonei în anul 43 î.Hr.”, a declarat Lucia Carbone, Andrew M. Burnett Associate Curator of Roman Coins la American Numismatic Society, într-un e-mail pentru Live Science.
Partea din spate inscripționată pe această monedă include două prore de navă unite
Acestea reprezintă victoriile navale ale lui Brutus și Cassius în 42 î.Hr., a spus Carbone. În mod oarecum ironic, „victoriile sărbătorite pe acest aureus au fost cauza directă a înfrângerii lor finale la Filipi”, a spus ea, deoarece au fost învinși de lupta pe două fronturi. În plus, spatele face referire la Publius Servilius Casca Longus, unul dintre conspiratori și posibil prima persoană care l-a înjunghiat pe Caesar.
Unul dintre motivele pentru care această monedă este atât de rară este faptul că doar șase matrițe – două pentru față și patru pentru verso – au fost folosite pentru a crea acest model, care a fost emis pentru o perioadă foarte scurtă. De asemenea, moneda provine dintr-o colecție mare și importantă de monede romane deținută de politicianul italian de la începutul secolului al XX-lea Giuseppe Mazzini, a declarat Carbone.
„În timp ce colecționarii de monede au prețuit mult timp monedele deținute anterior de colecționari sau savanți celebri, aceste istorii ale obiectelor sunt și mai critice astăzi, în lumina preocupărilor juridice și etice în creștere în ceea ce privește colectarea”, a declarat Liv Yarrow, istoric roman la City University of New York.
Acest aureus a fost vândut ultima dată în 2006 și va fi scos la licitație în perioada 9-10 decembrie de către Numismatica Genevensis SA.