Potrivit unei noi examinări a simptomelor suferite, problemele de sănătate ale generalului roman ar fi putut fi cauzate de o serie de mini-AVC.
Marele lider militar, care a jucat un rol determinant în creşterea Imperiului roman, a suferit de o multitudine de probleme de sănătate, de vertij, confuzie, slăbiciune a membrelor, care deseori au provocat căderea acestuia.
S-a crezut că e epilepsie
Într-unul dintre cele mai importante incidente, Cezar s-a prăbuşit în timpul bătăliei de la Thapsus, în 46 î.Cr., şi a fost transportat într-un loc sigur. Într-o biografie scrisă de istoricul grec Plutarh, acesta sugerează că atunci ar fi fost vorba despre un atac epileptic.
Diagnosticul apare după secole, chiar dacă cercetătorii au luat în calcul şi alte variante, inclusiv migrene puternice şi crize provocate de paludism sau o infecţie cerebrală parazitară, contractată în timpul campaniei egiptene.
Diagnostic complet diferit
Dar medicii de la Imperial College din Londra susţin că simptomele descrise de greci şi de romani indică un diagnostic complet diferit. Ei cred că a fost vorba despre o serie de mini-AVC care l-au afectat fizic şi au declanşat inclusiv schimbări în starea sa mentală.
„Toate simptomele descrise de-a lungul vieţii lui Cezar sunt compatibile cu aceste miltiple mini-AVC”, a declarat Francesco Galassi, medic la Imperial College, care a efectuat analize împreună cu Hutan Ashrafian, chirurg.
Până acum, posibilitatea ca Iulius Cezar să fi suferit de maladii cardiovasculare sau să fi fost subiectul unor accidente vasculare cerebrale a fost exclusă, pentru că acesta părea în regulă în viaţa privată şi publică.
Depresie şi modificări ale personalităţii
Dar cei doi specialişti cred că tocmai aceste mini-accidente ar putea explica incidentele înregistrate de-a lungul vieţii acestuia şi care nu ţin de epilepsie.
Spre sfârşitul vieţii, Cezar suferea de depresie, iar personalitatea sa suferise schimbări, probabil din cauza afectării creierului în urma accidentelor vasculare cerebrale.
Un mini-accident ar fi putut fi şi răspunsul aparent emoţional al lui Cezar la un discurs rostit de Cicero, când a început să tremure şi i-au căzut mai multe documente, în timp ce îl asculta pe orator.
Un alt atac ar putea explica incapacitatea sa de a se ridica atunci când senatorii l-au celebrat, un act care a fost interpretat drept o sfidare.
„Ideea că era epileptic nu are bază”, a declarat Galassi pentru The Guardian, care a precizat că teoria lor este mai simplă şi mai logică.
În momentul domniei lui Cezar, epilepsia era considerată drept o maladie sacră, mai scrie sursa citată.