Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > De la cine vine numele înaltei performanțe în optică – Zeiss
Articole online

De la cine vine numele înaltei performanțe în optică – Zeiss

A fost al cincilea născut într-o familie cu 12 copii, din care au rămas numai șase în viață.

Mama sa, Johanna Antoinette Friederike (1786–1856), a fost fiica cea mai mică a avocatului Johann Heinrich Schmith din Buttstädt.

Printre strămoșii lui se numără o serie de juriști și teologi, sau personalități precum Christiane Vulpius, soția lui Goethe, medicul Christoph Wilhelm Hufeland și poetul Jean Paul.

Tatăl lui a fost Johann Gottfried August Zeiss (1785–1849) din Rastenberg, care avea un atelier unde producea obiecte de artă.

Cei doi frați mai mari ai săi au urmat cursurile unui gimnaziu și ulterior au studiat filologie și istorie, pe când el, care a suferit de pe urma hernii, a terminat gimnaziul și a studiat științele naturale.

Deja în perioada studiului era interesat de tehnică, matematică și mecanică.

Ucenic pentru Goethe

El întrerupe studiul și termină în 1834 Mecanica la Universitatea din Jena. A fost timp de patru ani ucenic la dr. Friedrich Körner (1778–1847), care producea în atelierul său ustensile pentru Goethe.

Carl Zeiss s-a născut la 11 septembrie 1816, la Weimar. A studiat la Universitatea din Jena.

Iniţial producător de lentile, Carl Zeiss a fost unul dintre liderii industriei fotografice din Europa la mijlocul secolului al XIX-lea.

În secolul al XX-lea succesorii companiei pe care a fondat-o au furnizat echipamente de înaltă calitate atât pentru fotografii profesionişti, cât şi pentru cei amatori.

În 1846, Zeiss a renunţat la atelierul unde făcea lentile, la început pentru a realiza microscoape şi alte instrumente medicale.

Premiu

A câştigat un premiu la Expoziţia industrială din Turingia în 1861, unde se spunea că exponatele sale se numără printre cele mai bune instrumente ştiinţifice fabricate în Germania.

În acea perioadă, înainte de lucrările de cercetare revoluţionare efectuate de Ernst Abbe, obiectivele microscopului erau făcute empiric, deoarece nimeni nu înţelegea baza formării imaginii în microscop şi dependenţa acesteia de difracţie.

Metoda empirică a fost consumatoare de timp, costisitoare, iar succesul nu a fost garantat în totalitate, potrivit www.microscopist.co.uk, citat de Agerpres.

Zeiss a cooperat cu Ernst Carl Abbe (1840-1905), profesor de optică la Universitatea Jena, şi cu Otto Schott (1851-1935), producător de sticlă, care după 1882, a creat peste 100 de noi tipuri de sticlă optică sau sticlă termorezistentă.

Colaborarea dintre Zeiss, Abbe şi Schott a permis realizarea unei producţii mari de microscoape de mare putere, în calitate uniformă. Unicul moştenitor al firmei din Jena, Ernst Abbe, a donat atelierul Fundaţiei „Carl Zeiss”.

Carl Zeiss a murit la 3 decembrie 1888.

Registration

Aici iti poti reseta parola