Cum a ajuns brutalitatea japonezilor să îi îngrozească până și pe naziști?
În Teatrul Pacificului, Armata Imperială a Japoniei a instaurat teroarea în toate locurile pe unde a trecut. Infamul Masacru de la Nanking a dus la moartea a peste 300.000 de civili chinezi. Structuri secrete japoneze precum Unitatea 731 au desfășurat experimente medicale înfricoșătoare asupra prizonierilor și au dezvoltat arme care generau boli mortale. De asemenea, prizonierii de război aliați au fost adesea supuși la torturi și execuții îngrozitoare, în pofida dreptului internațional.
După război, unii ofițeri japonezi au fost judecați drept criminali de război și executați. În vremurile moderne, unii politicieni și alte personalități publice din Japonia minimalizează sau neagă cu desăvârșire faptul că aceste atrocități au existat.
Masacrul de la Nanking: Una dintre cele mai grave crime de război ale japonezilor
În vara anului 1937, Japonia a lansat o invazie terestră pe scară largă în China, în încercarea de a zdrobi definitiv rezistența chinezilor. După ce soldații japonezi au cucerit cu greu orașe precum Shanghai, și-au îndreptat atenția către capitala de atunci a națiunii: Nanking.
În luna decembrie a aceluiași an, trupele japoneze au ajuns în capitală, unde se aflau aproximativ o jumătate de milion de civili și 90.000 de soldați. Japonezii i-au convins pe soldații chinezi să se predea, promițându-le un tratament corect. Soldații au fost de acord și au fost executați imediat fără a opune rezistență.
Conduse de logica sumbră a faptului că nu puteau hrăni prizonierii și nici nu puteau duce o luptă lungă împotriva gherilelor, trupele japoneze au ucis sistematic aproape pe toți cei pe care îi întâlneau.
Civilii au fost înfometați, arși de vii și decapitați. Bebelușii au fost uciși cu baioneta sau aruncați în apă clocotită. De asemenea, zeci de mii de femei și fete – estimările variază între 20.000 și 80.000 – au fost violate.
Evenimentele din Nanking au fost atât de îngrozitoare încât i-au șocat chiar și pe unii naziști
Omul de afaceri german John Rabe, liderul unui grup nazist local care se afla în China, a fost îngrozit de violențele la care a fost martor și și-a folosit influența sa pentru a ajuta la salvarea a aproximativ 250.000 de civili chinezi.
Deși estimările variază, Masacrul de la Nanking a dus la moartea a peste 300.000 de chinezi. Acest număr este mai mare comparativ cu numărul total de persoane care au murit la Hiroshima și Nagasaki.
Generalul japonez Matsui Iwane, care a ordonat distrugerea orașului, a fost găsit vinovat de numeroase crime de război de către Tribunalul Militar Internațional pentru Orientul Îndepărtat. A fost condamnat la moarte, dar moștenirea macabră a acelui eveniment continuă să planeze asupra Japoniei și Chinei până în prezent.