Unul dintre supraviețuitorii masacrului de la Nanjing a murit. Avea 100 de ani

 

Sun Jinliang, unul dintre puținii supraviețuitori ai masacrului de la Nanjing, din 1937, a murit sâmbătă.

Avea 100 de ani și era singurul supraviețuitor al masacrului înregistrat în provincia Shandong din estul Chinei, scrie People’s Daily China.

La 6 decembrie 2019, Jin Maozhi, un alt supraviețuitor al masacrului a încetat din viață, făcând ca numărul total al supraviețuitorilor să fie de 78. De acum, numărul acestora a scăzut la 77, potrivit aceleiași surse.

Ceea ce s-a întâmplat la Nanjing reprezintă unul dintre actele de cruzime care au cutremurat lumea în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Căzut în mâinile japonezilor

În timpul războiului chino-japonez, Nanjing, fosta capitală a Chinei (pe atunci Nanking) , a căzut în mâinile forţelor japoneze la 13 decembrie 1937, iar Guvernul chinez s-a refugiat la Hankow, apoi mai în interior, de-a lungul fluviului Yangtze.

Pentru a distruge moralul rezistenţei chineze, generalul japonez Matsui Iwane a ordonat distrugerea oraşului Nanjing.

O mare parte a oraşului a fost arsă, iar trupele japoneze au lansat o campanie de atrocită la adresa civililor, scrie history.com.

Masacru

În ceea ce a devenit cunoscut sub numele de „Violul de la Nanjing”, japonezii au masacrat circa 150.000 de „prizonieri de război bărbaţi”, au masacrat 50.000 de civili şi violat cel puţin 20.000 de femei şi fete de toate vârstele, dintre care multe au fost mutilate sau ucise.

Masacrul de la Nanjing a fost punctul culminant al invaziei brutale a japonezilor în China.

La puţin timp după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, Matsui a fost declarat vinovat de crime de război de Tribunalul militar internaţional pentru Extremul Orient şi executat.

Act de cruzime

Ca rezultat al eforturilor naționaliștilor japonezi de a refuza sau a raționaliza aceste crime de război, controversatul Masacru din Nanjing rămâne o piatră de încercare în relațiile chinezo-japoneze, dar și în alte relații cu națiunile asiatice ale Pacificului, cum ar fi Coreea de Sud sau Filipine.

Soldaţii niponi au ucis peste 200.000 de chinezi în mai puţin de şase săptămâni. Deoarece masacrul este minimalizat în unele manuale şcolare japoneze, controversa dintre China şi Japonia din jurul istoriei comune a celor două state a escaladat, scrie Deutsche Welle.

 

Parteneri