Pentru a doua zi, trupele israeliene au căutat în spitalul Al Shifa din nordul țării urme ale Hamas. Ei au afișat ceea ce au spus că este o intrare de tunel și arme găsite într-un camion în interiorul complexului. Dar armata nu a publicat încă dovezi privind un centru de comandă central al Hamas despre care Israelul a spus că este ascuns sub complex. Personalul de la spital, cel mai mare din Gaza, neagă acuzațiile, potrivit Insider.
Întreruperea comunicațiilor îi separă în mare măsură pe cei 2,3 milioane de locuitori din Gaza unii de alții și de lumea exterioară
Armata a declarat că a găsit cadavrul unuia dintre ostaticii răpiți de Hamas, Yehudit Weiss, în vârstă de 65 de ani, într-o clădire la Shifa, unde au spus că au găsit, de asemenea, puști de asalt și grenade. Nu a precizat cauza morții acesteia.
Programul alimentar mondial al ONU a avertizat cu privire la „posibilitatea imediată de înfometare” în Gaza, deoarece aprovizionarea cu alimente a fost întreruptă sub sigiliul Israelului și din Egipt vin prea puține alimente.
Războiul, aflat acum în a șasea săptămână, a fost declanșat de atacul Hamas din 7 octombrie în sudul Israelului, în care teroriștii au ucis peste 1.200 de persoane, majoritatea civili, și au capturat aproximativ 240 de bărbați, femei și copii. Weiss, femeia al cărei cadavru a fost găsit joi, este al treilea ostatic al cărui deces a fost confirmat, în timp ce alți patru au fost eliberați și unul salvat.
Israelul a răspuns atacului cu o campanie aeriană care a durat săptămâni întregi și o invazie terestră în nordul Fâșiei Gaza, promițând să înlăture Hamas de la putere și să îi zdrobească capacitățile militare.
Criza umanitară severă din sudul Gazei este agravată de întreruperea comunicațiilor
Peste 11.470 de palestinieni au fost uciși, două treimi dintre aceștia fiind femei și minori, potrivit autorităților sanitare palestiniene. Alți 2.700 au fost dați dispăruți, despre care se crede că sunt îngropați sub dărâmături. Numărătoarea oficială nu face diferența între decesele civililor și cele ale militanților, iar Israelul afirmă că a ucis mii de militanți.
Al Shifa, cel mai mare spital din Gaza, nu are electricitate de aproape o săptămână, iar personalul spune că se luptă să țină în viață 36 de copii și 45 de pacienți care au nevoie de dializă.
La începutul lunii noiembrie, singurul spital din Gaza care tratează cancerul a rămas fără combustibil, lăsând 70 de pacienți „în pericol grav”; la jumătatea lunii noiembrie, singurul spital pediatric deschis din Gaza a raportat că a fost înconjurat de forțele militare israeliene și de tancuri.
Israelul a izolat Gaza de la începutul războiului, permițând doar o mică parte din ajutorul necesar din Egipt. De asemenea, Israelul interzice livrarea de combustibil, spunând că acesta va fi deturnat către Hamas – deși a permis săptămâna aceasta o cantitate mică de combustibil pentru camioanele ONU, care au fost folosite pentru a livra ajutoare.
Lipsa combustibilului a dus la căderea rețelei de internet și telefonie, iar aceasta nu poate fi repornită decât dacă Israelul lasă să intre combustibil, a declarat Palnet, principalul furnizor palestinian de telecomunicații.
Penele de curent anterioare i-au traumatizat pe palestinieni, lăsându-i în imposibilitatea de a suna la ambulanțe sau de a lua legătura cu membrii familiei pentru a se asigura că sunt în viață. Lucrătorii umanitari spun că întreruperile fac ravagii în operațiunile umanitare și în spitale.