Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Cine au fost fanaticii religioși ruși care s-au mutilat pentru a fi mai aproape de Dumnezeu?
Articole online

Cine au fost fanaticii religioși ruși care s-au mutilat pentru a fi mai aproape de Dumnezeu?

Skoptsy

Cine au fost fanaticii religioși ruși care s-au mutilat pentru a fi mai aproape de Dumnezeu?

Datorită credinței lor devotate, adepții sectei Skoptsy din Rusia țaristă pot fi comparați cu creștinii ortodocși din anumite puncte de vedere. Aceștia credeau în sfinți, în rai, în iad și în faptul că Iisus Hristos a murit pe cruce pentru a aduce lumii mântuirea. Cu toate acestea, doar Skoptsy considerau că Iisus a fost castrat.

Acesta a fost de fapt modul în care Iisus a mântuit lumea, potrivit fondatorului Skoptsy, Kondraty Selivanov. Atât de înflăcărată a fost pasiunea sa încât, în scurt timp, secta sa a adunat mii de membri – până la 1 milion, potrivit unor estimări.

Într-o ceremonie rituală numită „pecetea”, bărbații și femeile își îndepărtau părți din organele genitale pentru a-și pecetlui credința în Dumnezeu și pentru a trăi autentic, imitându-l pe Hristos.

Deși doctrina religioasă a Skoptsy a fost considerată inițial ca fiind o nebunie a unui maniac, abilitatea fondatorilor săi de a-i determina pe noii membri să își îndepărteze organele genitale a fost una ingenioasă.

Se pare că pasajul care a dat naștere mișcării Skoptsy provine din Evanghelia după Matei, prima carte a Noului Testament și una dintre cele trei evanghelii sinoptice ale Bibliei.

Dacă este interpretat ca atare, pasajul pledează în favoarea autocastrării. Dar Skoptsy nu erau singura sectă religioasă care se agăța de fiecare cuvânt al Evangheliei creștine.

Majoritatea sectelor creștin-ortodoxe au adoptat principii asemănătoare, cum ar fi refuzul de a mânca carne, de a bea, de a înjura și de a face sex, de la secta mistică a Khristovshchina sau Khlysty.

Cunoscută sub numele de „vechii credincioși”, secta Khlysty a apărut în prima jumătate a secolului al XVIII-lea, atunci când s-a separat de Biserica Ortodoxă, refuzând să accepte reformele.

Adoptând majoritatea practicilor de la Khlysty, Skoptsy au dus lucrurile și mai departe – totul într-o încercare extremă de a atinge un nivel mai înalt de puritate și de legătură cu Dumnezeu.

Primii adepți ai Skoptsy în Rusia și părintele fondator

Debutul sectei Skoptsy datează de la mijlocul anilor 1700, într-o zonă slab populată din Rusia, la sute de kilometri de Moscova. Cei trei membri inițiali ai sectei credeau că, dacă ar putea scăpa de păcatul desfrânării, ar putea trăi veșnic. Kontrady Selivanov a devenit principalul lider și purtător de cuvânt al Skoptsy.

În 1772, membrii grupului au fost exilați în Siberia, dar au devenit mai puternici. Aproximativ 20 de ani mai târziu, Kontrady Selivanov s-a întors drept un „mistic autoritar”, după ce a convertit zeci de oameni la credința sa.

De-a lungul mai multor exiluri, Selivanov s-a întors și s-a reinventat cu profeții din ce în ce mai sălbatice. Prezența sa în jurul oamenilor de rând din Rusia a atins un nivel mitologic și, de fiecare dată când se întorcea din exil, aducea mai mulți adepți în rândurile sectei Skoptsy.

Moartea liderului din 1832 nu a împiedicat mișcarea Skoptsy să se răspândească în întreaga Rusie. Până în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, secta Skoptsy s-a îndepărtat de la marginile societății integrându-se în viața de zi cu zi a rușilor.

Mulți istorici consideră că secretul succesului Skoptsy a fost puritatea ideologică

Mulți istorici consideră că secretul succesului Skoptsy a fost puritatea ideologică. Întrucât oamenii considerau creștinismul ortodox ca fiind prea birocratic și degradant din punct de vedere al structurii, aceștia au pornit în căutarea unei credințe autentice în ramificațiile creștine.

Apoi a existat promisiunea vieții veșnice. Având credința că sexul este un păcat, țăranii s-au castrat singuri, deoarece credeau că este singura cale de a ajunge în rai.

Un număr mare de adepți i-au ajutat pe Skoptsy să câștige mai multă influență, pe care o foloseau pentru a converti un număr mai mare de oameni cu scopul de a obține bogății. 

Guvernarea lui Stalin din anii 1930 a pus capăt sectei prin represiune și arestări. Ei au fost considerați „anti-sovietici”. Ultima castrare cunoscută a Skoptsy a avut loc în 1927, iar până în 1930 numărul lor a scăzut la 1.000-2.000.

Registration

Aici iti poti reseta parola