Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > 01 octombrie 1944: Încep experimentele pe homosexuali la Buchenwald
Articole online

01 octombrie 1944: Încep experimentele pe homosexuali la Buchenwald

lagăr

01 octombrie 1944: Încep experimentele pe homosexuali la Buchenwald

Buchenwald a fost unul dintre primele lagăre de concentrare înființate de regimul nazist. Construit în 1937, a fost o extensie al lagărelor din nord (Sachsenhausen) și din sud (Dachau) și a fost construit pentru a adăposti muncitorii înrobiți, care lucrau în fabricile locale de muniții 24 de ore pe zi, în schimburi de 12 ore. Deși nu era, din punct de vedere tehnic, un lagăr al morții, în sensul că nu avea camere de gazare, totuși sute de prizonieri au murit lunar, din cauza malnutriției, bătăilor, bolilor și execuțiilor.

Lagărul se lăuda cu o instalație sofisticată pe terenul său, numită Divizia de cercetare a tifosului și a virușilor din cadrul Institutului de Igienă al Waffen SS. În realitate, era o cameră a ororilor în care se efectuau experimente medicale de cea mai mare cruzime pe prizonieri împotriva voinței lor. Victimele erau adesea injectate intenționat cu diverse substanțe pentru a testa vaccinuri. Eutanasia era, de asemenea, efectuată în mod regulat pe evrei, romi și prizonieri bolnavi mintal.

Printre cei mai cruzi supraveghetori de la Buchenwald s-a numărat infama Ilsa Koch, soția comandantului SS Karl Koch și cunoscută sub numele de „Vrăjitoarea din Buchenwald”. În cele din urmă a fost condamnată la închisoare pe viață pentru sadismul ei, dar s-a spânzurat după 16 ani petrecuți în spatele gratiilor.

Buchenwald a fost eliberat de Aliați la 11 aprilie 1945, cu o zi înainte de moartea președintelui Franklin Roosevelt. Ulterior, a fost folosit de Uniunea Sovietică ca lagăr de concentrare pentru dușmanii Germaniei de Est.

Registration

Aici iti poti reseta parola