Occidentul, mai exact anglo-americanii, par să-i fi iertat președintelui turc toate păcatele. Și maniera belicoasă în care încearcă să intimideze Grecia și Cipru, și implicarea în războaielșe din Nagorno-Karabakh, Libia și Siria (inclusiv controversatele relații cu ISIS). Motivul este simplu, chiar dacă Erdogan are o relație de așa-zisă prietenie cu Putin (materializată prin achiziționarea sistemului de apărare S-400), Rusia și Turcia sunt puteri concurente în Caucaz și Asia Centrală. Iar Erdogan e hotărât să amenințe hegemonia rusă în aceste regiuni.
Marea Britanie reia livrările de arme către războinicul Erdogan
Regatul Unit a reluat exportul de arme către aliatul său NATO, Turcia, în ciuda faptului că a condamnat incursiunile Turciei drept „imprudente” și „contraproductive” în urmă cu doi ani, scrie Daily Express.
Mai exact, în 2019, Regatul Unit a oprit noile licențe de export pentru vânzările de arme către Turcia, dar în decembrie anul trecut, la ordinele lui Boris Johnson, a reluat acordarea normală de licențe. Fostul ministru de externe Dominic Raab și-a exprimat îngrijorarea că armele ar putea fi folosite în timpul operațiunilor militare din Siria. Raab a condamnat, de altfel, invadarea Siriei de către Turcia: „Nu este acțiunea la care ne așteptam de la un aliat. Este nesăbuit. Este contraproductiv și joacă direct în mâinile Rusiei și, într-adevăr, a regimului Assad.” Președintele Recep Tayyip Erdogan, care se pregătește să invadeze Siria, susține că forțele sale vizează grupurile kurde despre care el afirmă că sunt organizații teroriste. Gherilele kurde sunt, însă, aliații cheie ai Marii Britanii în lupta împotriva terorismului islamic.
Guvernul britanic a spus că licențele vor fi eliberate numai dacă solicitantul poate „demonstra în mod incontestabil că armamentul nu va fi folosit în nord-estul Siriei”. Nu este clar pentru nimeni cum ar putea determina oficialii comerciali ai Marii Britanii dacă armele au fost sau nu folosite în Siria.
Din 2016, Marea Britanie a vândut Turciei echipamente militare în valoare de aproape un miliard de lire sterline și a produs sisteme de țintire cu laser pentru avioanele F-16, alte componente de avioane de război sisteme de ghidare pentru faimoasele drone Bayraktar-2 din Turcia.
Turcia a reluat legăturile cu ISIS
În urmă cu trei săptămâni, militanții ISIS au efectuat un atac sofisticatasupra unei închisorio din Siria.
Un purtător de cuvânt al Administrației Autonome din Nord-Estul Siriei (AANES) a declarat pentru The Morning Star că e posibil ca atacul închisorii să fi fost coordonat de forțele turce – în încercarea de a elibera luptătorii ISIS – deoarece acestea au intensificat recent atacurile cu drone în zonă.
Mai mult, un raport al Centrului de Informare Rojava dezvăluie că peste 40 de foști membri ISIS „sunt adăpostiți, finanțați și protejați de Turcia în regiunile ocupate” din Siria.
Într-un drept la replică trimis presei britanice, Ümit Yalçın, ambasadorul Turciei în Regatul Unit susține că Turcia este atacată cu povești inventate și fapte denaturate. „Atacul nu are nicio legătură cu Turcia. A fost o ciocnire între două organizații teroriste”.