Cea mai mare sabie descoperită vreodată: Măsoară peste 2 metri!
O sabie cu o lungime de 237 cm a fost descoperită în timpul unor săpături arheologice în orașul Nara din Japonia.
Arheologii au făcut această descoperire în timpul săpăturilor de la mormântul Tomio Maruyama, care datează din secolul al IV-lea d.Hr. Ei au găsit, de asemenea, o oglindă de cupru în formă de carapace de broască țestoasă.
Într-un raport publicat de autoritățile orașului Nara, acestea explică faptul că sabia are o lățime de aproximativ 6 cm cu o lungime de 267 cm și este de tipul „dakoken”, deoarece lama este ușor curbată, precum un șarpe. Aceasta este cea mai mare sabie intactă descoperită într-un sit arheologic din Japonia. De asemenea, au fost găsite și rămășițe ale unei teci.
Experții cred că sabia a fost un instrument ceremonial pentru a alunga răul, nu o armă, datorită dimensiunilor sale mari
Seigo Wada, directorul Muzeului de Arheologie din prefectura Hyogo, care a oferit consultanță în cadrul săpăturilor, a declarat:
„Mă întreb despre statutul persoanei înmormântate împreună cu obiectele, deoarece individul a fost înmormântat cu o sabie și o oglindă foarte neobișnuite. Există mari așteptări și în ceea ce privește conținutului sicriului”.
Profesorul de arheologie de la Universitatea Nara, Naohiro Toyoshima, a relatat că sabia și oglinda în formă de scut, erau folosite pentru a proteja morții de spiritele rele, iar individual decedat era implicat în chestiuni militare și ritualice.
Centrul din Nara a început săpăturile la Tomiomaruyama în anul 2018
În timpul anului, experții au excavat o parte a mormântului numită „tsukuridashi”, ce este proiectată în porțiunea de mijloc a movilei funerare, și au găsit o instalație funerară care adăpostea un sicriu din lemn cu o lungime de 5 metri.
Aceasta a fost prima dată când o oglindă de bronz în formă de scut a fost descoperită într-un sit arheologic din Japonia.
Pe spate sunt inscripționate modele complexe, iar experții laudă oglinda ca fiind „o capodoperă de artefact din bronz din perioada Kofun”.(sec. III-VII d.Hr).
Consiliul arheologic al orașului Nara intenționează să studieze conținutul sicriului pe tot parcursul anului 2023.