Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Povestea lui „Mad Jack” Churchill, comandoul britanic cu sabie care a devenit o legendă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
Articole online

Povestea lui „Mad Jack” Churchill, comandoul britanic cu sabie care a devenit o legendă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial

Mad Jack Churchill

Obișnuit să cânte la cimpoi înainte de a ataca cu sabia și arcul, locotenent-colonelul „Fighting Jack” Churchill a fost un soldat diferit de oricare altul.

Povestea lui „Mad Jack” Churchill, comandoul britanic cu sabie care a devenit o legendă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial

Locotenent-colonelul John „Mad Jack” Churchill avea un motto:

„Orice ofițer care intră în acțiune fără sabie este îmbrăcat necorespunzător”.

Se referea, bineînțeles, la sabia scoțiană cu care se înarma în timpul luptei – și nu, Mad Jack Churchill nu era un războinic viking sau un cavaler medieval.

El a fost un ofițer al armatei britanice în timpul celui de-al Doilea Război Mondial care a mânuit în mod faimos un armament arhaic, un arc lung și o sabie, în același timp în care lumea a fost introdusă pentru prima dată în puterea îngrozitoare a armamentului atomic. Fighting Jack Churchill a purtat cu el și un cimpoi, plăcere pentru care își etalase anterior talentul într-o serie de filme.

Și, în ciuda acestor excentricități, Jack Churchill s-a dovedit a fi un luptător mai mult decât capabil, scăpând de două ori de capturare, obținând recunoaștere pentru că a ucis soldați inamici cu un arc și a capturat 42 de soldați germani alături de un caporal – în timp ce Churchill era înarmat doar cu sabia sa.

Viața lui Jack Churchill înainte de cel de-al Doilea Război Mondial

John Malcolm Thorpe Fleming Churchill, mai cunoscut sub numele de Jack Churchill, s-a născut în 1906 în Hong Kong, unde tatăl său, Alec, fusese numit director al lucrărilor publice. În urma numirii, familia s-a mutat în Asia, unde au locuit până în 1917.

În această perioadă, tânărul Churchill a simțit pentru prima dată gustul aventurii, explorând adesea zonele rurale din jurul orașului. Atunci când familia sa s-a mutat înapoi în Anglia natală, dorința sa de a explora nu a dispărut.

Potrivit Historic UK, Churchill a intrat apoi la Colegiul Militar Regal din Sandhurst, pe care l-a absolvit în 1926, mutându-se în Burma cu Regimentul Manchester. Perioada petrecută în Burma a fost caracterizată în mare parte de două lucruri: lungile sale plimbări cu motocicleta prin țară și faptul că a învățat să cânte la cimpoi.

În 1936, simțul său de aventură a devenit prea mare pentru armată și a plecat, mutându-se în Nairobi, Kenya, unde a lucrat ca editor de ziar. De asemenea, și-a pus în valoare abilitățile, apărând în două filme, The Thief of Bagdad și A Yank At Oxford, înainte de a se retrage din industria cinematografică.

Cu toate acestea, nu a renunțat la hobby-urile sale, participând mai târziu la competiția militară de cimpoi – ocupând locul al doilea – și la Campionatele Mondiale de tir cu arcul de la Oslo, Norvegia, ca reprezentant al Marii Britanii.

Mad Jack Churchill

Spiritul aventurier al lui Churchill, din păcate, a fost pus pe pauză în 1939, în zorii celui de-al Doilea Război Mondial

După ce Germania a invadat Polonia, Churchill și-a reluat postul în armata britanică, de data aceasta ca parte a Forței Expediționare Britanice în Franța.

În timpul unuia dintre raidurile forțelor sale, a întins o ambuscadă unui cercetaș german, omorându-l cu o săgeată – ceea ce i-a adus titlul de singurul soldat britanic care a doborât un inamic cu un arc lung în timpul războiului. 

După ce a servit în Forța Expediționară Britanică, Churchill s-a oferit voluntar pentru forțele speciale, grupare dedicată efectuării de raiduri împotriva zonelor ocupate de germani din Europa. În calitate de comando, Churchill a căpătat notorietate pentru că a atacat în luptă cu sabia, a cântat la cimpoi și a aruncat grenade.

Churchill a condus comandourile prin Europa, din Norvegia până în Italia și Iugoslavia, înarmat în tot acest timp cu arcul său lung, cimpoiul și o sabie scoțiană. La un moment dat, în timp ce mărșăluia prin Sicilia, doar cu sabia sa, el și un caporal s-au furișat și s-au strecurat într-o tabără germană, capturând 42 de soldați germani în acest proces, pe care i-a luat prin surprindere cu sabia sa.

Pentru serviciile sale în cadrul diviziei, Mad Jack Churchill a fost decorat cu Crucea și Bareta Militară.

Potrivit colegilor soldați, Churchill a fost dezamăgit de sfârșitul brusc al războiului și a exclamat:

„Dacă nu ar fi fost americanii ăia nenorociți, am fi putut continua războiul încă 10 ani!”.

Astfel, pentru a-și continua stilul de viață de aventurier/explorator, Churchill s-a calificat ca parașutist și s-a alăturat Highland Light Infantry, mutându-se în Palestina ocupată de britanici pentru a se antrena alături de armată împotriva forțelor arabe. În timp ce se afla acolo, a coordonat eforturile de salvare și evacuare a civililor și cetățenilor evrei care erau atacați.

Chiar și după ce s-a retras, Jack Churchill a rămas excentric ca întotdeauna.

După perioada petrecută în serviciul militar activ, s-a mutat în Australia, unde a devenit instructor pentru școala militară de acolo – și s-a apucat de surfing. A învățat nenumărate tehnici și, la întoarcerea în Anglia, a devenit prima persoană care s-a dat cu barca pe cursul de maree al râului Severn.

Churchill a murit pe 8 martie 1996, la vârsta de 89 de ani, în comitatul Surrey.

Registration

Aici iti poti reseta parola