Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Sabie medievală rară și topoare descoperite în Polonia
Articole online

Sabie medievală rară și topoare descoperite în Polonia

sabie, Polonia

O sabie lungă rară și două capete de topor din Evul Mediu târziu au fost descoperite în zona Biskupiec, în Voievodatul Warmian-Masurian din nordul Poloniei.

Sabia și topoarele datează din secolele XIV-XV

Armele au fost descoperite de membri ai Asociației GRYF, o organizație non-profit a pasionaților de istorie din Biskupiec, care căutau artefacte din al Doilea Război Mondial. Organizația are permisiunea legală de a utiliza detectoare de metale, cu aprobarea Biroului de protecție a monumentelor din Voievodat. Când au găsit sabia și topoarele, membrii GRYF au alertat biroul de protecție a monumentelor, iar arheologii de la Muzeul Ostróda au examinat locul descoperirii.

Lamele sunt în stare excelentă. Una dintre topoare are chiar și un fragment de arbore de lemn încă atașat. Sabia are mai mult de un metru lungime și, deși vârful s-a rupt la un moment dat, acesta este încă prezent, astfel încât sabia este completă cu toate părțile sale: mâner, pumn, gardă și lamă.

Designul și proporțiile sabiei o identifică drept o sabie lungă de mână, cu un pommel octogonal și un mâner cruciform, predominantă în perioada medievală târzie.

Tipul a fost denumit „mână și jumătate” deoarece mânerul este suficient de lung pentru a fi ținut cu ambele mâini, dar sabia este suficient de echilibrată pentru a fi mânuită și cu o singură mână, potrivit The History Blog.

sabie, Polonia

Această sabie a fost descoperită în afara satului Wielka Tymawa, lângă râul Osa

Arheologii cred că starea bună de conservare indică faptul că armele au fost scufundate pentru o bună perioadă de timp. În prezent, râul Osa este relativ liniștit, dar cursul său a cunoscut o curbură bruscă la sfârșitul perioadei medievale. Este posibil ca săbiile și topoarele să fi fost pierdute acolo, poate peste un pod care traversa râul.

Oficiul de Protecție a Monumentelor din Voievodat a alocat descoperirile Muzeului din Ostróda, unde vor fi studiate și conservate înainte de a fi expuse publicului în colecția sa permanentă la sfârșitul acestui an.

„Aceste artefacte vor completa în mod semnificativ expoziția noastră. Mai ales că este prima sabie cu două mâini din colecția noastră. Suntem o instituție muzeală care se ocupă, printre altele, cu conservarea istoriei medievale și care este situată într-un fost castel teutonic”, a reamintit [arheologul muzeului Ostróda Łukasz Szczepański].

Registration

Aici iti poti reseta parola