Ce pedepse au primit gardienii lagărului de concentrare de la Dachau din partea americanilor și a prizonierilor?
Lagărul de concentrare de la Dachau, situat în Germania, a fost primul lagăr de concentrare înființat de regimul nazist.
La 29 aprilie 1945, Dachau a fost eliberat de Divizia 45 Infanterie a Armatei a 7-a a Statelor Unite. Rapoartele au indicat că, „îngroziți de ceea ce au văzut, membrii armatei americane au fost impulsionați să se răzbune”. Aceștia i-ar fi ucis pe ofițerii SS și pe gardienii care erau responsabili de ororile Holocaustului care au avut loc la Dachau.
Trupele au ajuns la lagărul de concentrare Dachau după-amiaza. Se îndreptau spre München, care se afla la puțin peste 16 km de Dachau. Deși trupele au trecut prin Dachau, acesta nu făcea parte inițial din zonele de atac spre care se îndreptau.
Pe drumul spre intrarea în Dachau se afla o cale ferată, de-a lungul căreia se găseau 40 de vagoane. Toate vagoanele erau umplute în întregime cu cadavre umane scheletice. Potrivit armatei americane, existau 2.310 cadavre. În apropiere se afla cuptorul de ardere a cadavrelor. Mirosul morții impregna aerul.
Evenimentele reale care au avut loc după ce Dachau a fost eliberat sunt învăluite în mister
Acest lucru poate fi atestat de faptul că soldații care au fost prezenți în timpul eliberării lagărului de concentrare de la Dachau au povestit evenimentele din acea zi în moduri total diferite.
După ce s-a răspândit vestea că soldații americani au ucis gărzile SS la Dachau, locotenent-colonelul Joseph Whitaker a ordonat o anchetă. „Ancheta privind presupusele tratamente necorespunzătoare aplicate gărzilor germane la Dachau”, așa cum a fost denumită, a produs documente care au fost marcate drept „secrete”. Soldații au vorbit sub jurământ și, ulterior, au fost îndemnați să vorbească mai puțin despre ceea ce s-a întâmplat în lagărul de concentrare de la Dachau după ce acesta a fost eliberat.
Felix L. Sparks, un fost general, a scris o versiune proprie a evenimentelor. Generalul Sparks a realatat că, în ciuda unor afirmații mai exagerate, „numărul total al gardienilor germani uciși la Dachau în acea zi nu a depășit cu siguranță 50, 30 fiind probabil o cifră mai exactă”.
Colonelul Howard A. Buechner, un fost ofițer medical în cadrul Batalionului 3 al Diviziei 45, a publicat o carte în anul 1986, în care povestește propria versiune a ceea ce s-a întâmplat la 29 aprilie 1945. Mai exact „uciderea deliberată a 520 de prizonieri de război de către soldații americani”. Buechner zugrăvește imaginea unei execuții în masă care încalcă flagrant Convenția de la Geneva.
Buechner afirmă că doar 19 soldați americani au fost martorii masacrului de la Dachau, iar la momentul publicării cărții, doar trei dintre ei mai erau în viață. Cu toate acestea, atunci când rapoartele anchetei inițiale au fost făcute publice în 1991, a ieșit la iveală faptul că relatarea lui Beuchner nu corespundea cu mărturia sub jurământ pe care a dat-o.
O altă relatare a acelei zile a venit din partea lui Abram Sachar, care în lucrarea „Ziua americanilor” a afirmat următoarele:
„Unii dintre naziști au fost adunați și executați sumar împreună cu câinii de pază. Doi dintre cei mai cunoscuți gardieni ai închisorii fuseseră dezbrăcați înainte de sosirea americanilor, pentru a nu se putea strecura neobservați. Au fost și ei uciși.”
Nu doar soldații americani s-ar fi răzbunat pe gardienii SS, ci și deținuții
Unul dintre prizonieri, Walenty Lenarczyk, a declarat că, imediat după eliberare, deținuții au căpătat un nou sentiment de curaj. „I-au prins pe SS-iști și i-au ucis.” După cum a spus Lenarczyk, „A fost ziua noastră de naștere, după atâția de suferință”.
Datorită înregistrărilor detaliate păstrate de naziști în timpul Holocaustului, există o mare cantitate de informații publice disponibile despre lagărul de concentrare de la Dachau.
Se știe că a fost împărțit în două secțiuni: zona lagărului formată din 32 de barăci și zona crematoriilor.
Înregistrările arată că la Dachau au fost efectuate experimente medicale ample pe prizonieri.
Cu câteva zile înainte de eliberare, 7.000 de deținuți au fost trimiși într-un marș al morții de la Dachau la Tegernsee. Toți cei care nu puteau ține pasul au fost împușcați de soldații germani. Mulți au pierit din cauza epuizării și a foamei pe parcursul drumului.
Jack Goldman a fost eliberat de la Dachau și a devenit un veteran american al Războiului din Coreea. Tatăl său a fost ucis la Auschwitz.
Goldman a reflectat asupra eliberării de la Dachau, a evenimentelor ulterioare care au avut loc și asupra ideii de răzbunare. Deși nu predica ura, el a înțeles sentimentele acelor prizonieri.
„Cunoșteam oameni în lagăr care juraseră pe tot ceea ce era sfânt pentru ei că, dacă vor ieși vreodată, vor ucide toți germanii pe care îi vor vedea”.
O imagine vie pe care Goldman și-a amintit-o de la eliberare a fost aceea că trupele americane le-au scris numele. El a spus: „Pentru prima dată, nu mai eram simple numere printre oameni”.