Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Catedrala din Hiroshima în care bat clopotele păcii realizate din armele războiului
Articole online

Catedrala din Hiroshima în care bat clopotele păcii realizate din armele războiului

Catedrala Adormirii Maicii Domnului, numită şi Catedrala Memorială pentru Pacea Mondială, este afiliată Bisericii Catolice din Hiroshima, Japonia, cunoscută ca fiind una dintre cele mai importante catedrale catolice din Orient, construită în semn de omagiu pentru victimele războiului şi ale bombei nucleare lansate asupra oraşului.

Construcţia fundaţiei catedralei a început în 1950. Cu sprijinul papei, Makibi Enomiya a strâns contribuţii din întreaga lume. Aproximativ 100 milioane de yeni au fost donaţi de catolici şi de alte persoane de pretutindeni.

Catedrala Adormirii Maicii Domnului a bisericii catolice Noboricho din Naka Ward, oraşul Hiroshima, prefectura Hiroshima, a fost fondată la 6 august 1954.

O combinație occident-orient

Designul arhitectural modern şi maiestuos, potrivit pentru o nouă eră postbelică, a fost proiectat de arhitectul Murano Togo, un reprezentant al arhitecturii japoneze moderne.

El a combinat cu măiestrie arhitectura clasică occidentală cu arhitectura tradiţională japoneză, stilul japonez, pentru a proiecta catedrala, un exemplu fiind cupola cu un phoenix chinezesc şi vitraliile cu desene de pin, bambus şi flori de prun.

Biserica are ca model o clădire de tip bazilică clasică. Cadrul din beton modernizat cu placare interioară aminteşte de arhitectura tradiţională japoneză, la fel ca şi formele ferestrelor realizate în turn.

În acest caz, cărămizile de umplutură au fost făcute din argilă cu cenuşă de la clădirile distruse de bomba atomică. 240.000 de cărămizi au fost folosite – ele proiectează imaginea unei mănăstiri din Evul Mediu pe faţadă.

Turnul de 45 de metri al catedralei este dotat cu „clopote păcii”, de diferite dimensiuni, donate din Germania.

Clopotele, realizate din oţel provenit de la armele folosite în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, poartă inscripţia „Armele războiului sună acum chemarea la pace”.

Naosul este împărţit în şapte travee.

Trecerea de la naos la absidă se face printr-un arc de triumf rotund. Intrarea cu trei uşi se află în partea de vest.

Arhitectul Kenji Imai a proiectat sculpturile de deasupra uşii principale. Biserica este surmontată de un turn înalt în formă de prismă, care se ridică liber ca o clopotniţă.

Astăzi, biserica deţine o varietate de lucrări de artă ale artiştilor germani contemporani, în special din Renania.

În plus, deţine un număr mare de obiecte utilitare şi de mobilier donate de personalităţi şi companii germane ale vremii, potrivit japantravel.navitime.com, citat de Agerpres.

Printre donaţiile pentru catedrală se numără mozaicul „A doua venire a lui Hristos” (de la fostul cancelar german K.Adenauer), orga cu 3.600 de tuburi, sculptura „Drumul Crucii”, uşile frontale din bronz (toate din Germania), altarul principal din marmură neagră (din Belgia), tabernacolul (din Spania) şi vitraliile (din Austria, Portugalia şi Mexic).

Catedrala Memorială pentru Pacea Mondială urmează ritul roman sau latin şi serveşte ca biserică principală a Diecezei de Hiroshima, care a fost creată în 1959 cu bula Qui arcano a Papei Ioan al XXIII-lea.

Din 1960, biserica nu se mai află sub controlul ordinului iezuit, ci este sediul episcopului catolic al diecezei de Hiroshima.

Papa Ioan Paul al II-lea a vizitat biserica în timpul turneului său în Japonia, în februarie 1981.

Registration

Aici iti poti reseta parola