Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Povestea spusă de un copil american care era în Hiroshima când a căzut bomba atomică
Articole online

Povestea spusă de un copil american care era în Hiroshima când a căzut bomba atomică

Era 6 august 1945. Orașul era Hiroshima, Japonia. Howard (în fotografie cu soția) nu trebuia să fie pe acoperiș, bunica lui strigându-l în timp ce suna sirena care anunța un raid aerian. De fapt, nici el, nici fratele său nu trebuiau să fie deloc în Japonia.

Născuți în California, erau americani, ca mama și tatăl lor, ca un număr necunoscut de cetățeni americani care au fost prinși în oraș în acea zi și au fost asociați cu bomba atomică și ororile pe care le-a dezlănțuit.

O duzină de militari americani, membri ai echipajului doborât în ultimele zile ale războiului și ținuți ca prizonieri, au murit după ce bomba a fost detonată.

Dar sute, spun unii mii, de alți americani au pierit sau au suferit. Mulți erau copii din Hawaii și de pe coasta de vest, care au ajuns în anii antebelici în Hiroshima pentru a-și vizita rudele.

Acum, 75 de ani mai târziu, numărul supraviețuitorilor dintre aceștia este în scădere. Chiar și cei mai tineri sunt trecuți de 80 de ani.

O poveste spusă rar

Deși nu există înregistrări care să dezvăluie numărul exact de americano – japonezi printre supraviețuitorii bombei atomice – guvernul SUA și-a luat angajamentul de a-i îngriji, trimițând echipe de medici în fiecare an pentru a le urmări sănătatea.

Timp de zeci de ani, acei medici s-au întâlnit cu supraviețuitorii, au colectat sânge, au făcut radiografii și i-au intervievat despre ceea ce îi durea, fie că este vorba de efectele persistente ale radiațiilor sau de complicațiile îmbătrânirii.

Patruzeci de americani s-au pus la dispoziția medicilor în noiembrie anul trecut. Printre ei: Howard Kakita, un inginer informatician, pensionar, tată și bunic.

Pagini: 1 2 3

Registration

Aici iti poti reseta parola