Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Au trecut 20 de ani de când SUA a invadat Irakul. Cum și-au schimbat americanii părerea și au ajuns la concluzia că războiul „nu a meritat”
Articole online

Au trecut 20 de ani de când SUA a invadat Irakul. Cum și-au schimbat americanii părerea și au ajuns la concluzia că războiul „nu a meritat”

Irak

Au trecut 20 de ani de când SUA a invadat Irakul. Cum și-au schimbat americanii părerea și au ajuns la concluzia că războiul „nu a meritat”

La 19 martie 2003, Statele Unite, împreună cu forțele de coaliție, în principal din Regatul Unit, declanșează războiul împotriva Irakului. Imediat după ce explozii au început să zguduie Bagdadul, capitala Irakului, președintele american George W. Bush a anunțat într-un discurs televizat: „La această oră, forțele americane și cele ale coaliției se află în primele etape ale operațiunilor militare pentru a dezarma Irakul, pentru a-i elibera poporul și pentru a apăra lumea de un pericol grav”.

Coaliția nu a găsit astfel de arme, iar doi ani mai târziu, Comisia pentru arme de distrugere în masă, înființată de Bush, a recunoscut într-un raport că problema „armelor de distrugere în masă” a fost „unul dintre cele mai publice – și mai dăunătoare – eșecuri ale serviciilor de informații din istoria recentă a Americii”, potrivit USA TODAY

Forțele au reușit totuși să îl înlăture pe Hussein de la putere, deschizând calea unui proiect anevoios de construire a unei națiuni care avea să se întindă pe parcursul a aproape un deceniu.

Până la retragerea SUA în 2011, costurile războiului au fost ridicate:

  1. Cel puțin 4.480 de morți americani și peste 32.000 de răniți,
  2. Cel puțin 100.000 de civili irakieni morți,
  3. Cel puțin 806 miliarde de dolari cheltuiți pentru război,
  4. Mii de soldați cu boli.

În 2003, un public american încă uluit de atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 a susținut în mare parte războiul.

Sentimentul publicului de astăzi s-a schimbat

Un sondaj realizat de Pew Research Center în 2019 a constatat că 62% dintre americani au considerat că războiul „nu a meritat”. În cadrul aceluiași sondaj, 64% dintre veterani împărtășeau aceeași opinie.

Bush și susținătorii războiului aveau să recunoască eșecul de a găsi arme de distrugere în masă, dar susțin că lumea ar fi fost „mult mai complicată” dacă Hussein ar fi rămas la putere.

În discursul său din 2002 privind starea Uniunii, Bush a sugerat că Irakul ascundea arme de distrugere în masă.

„Acesta este un regim care are ceva de ascuns de lumea civilizată”, a spus Bush. „State ca acestea și aliații lor teroriști constituie o axă a răului… Statele Unite ale Americii nu vor permite celor mai periculoase regimuri din lume să ne amenințe cu cele mai distructive arme din lume”.

Cu puțin mai mult de o lună înainte de invazie, secretarul de stat Colin Powell a ținut un discurs înflăcărat și a făcut o prezentare în fața Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, susținând că Irakul ascundea arme de distrugere în masă.

Discursul a contribuit la influențarea opiniei publice americane în favoarea războiului. Powell, care a murit în 2021, avea să regrete discursul.

„Îl voi regreta întotdeauna”, a declarat Powell într-un interviu acordat publicației The Harvard Gazette cinci ani mai târziu. „A fost o greșeală teribilă din partea noastră și a comunității de informații… Aș fi vrut să fi fost altfel. „

Statele Unite au declarat sfârșitul războiului din Irak la 15 decembrie 2011, la aproape zece ani de la începutul luptelor.

Registration

Aici iti poti reseta parola