Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Războiul fără sfârșit. Conflictul din Afganistan, de la invazia sovietică din Războiul Rece și până la talibani
Articole online

Războiul fără sfârșit. Conflictul din Afganistan, de la invazia sovietică din Războiul Rece și până la talibani

Afganistan, război

Invazia sovietică din Afganistan în 1979 este privită în general prin prisma marii confruntări dintre est și vest din timpul Războiului Rece. Cu toate acestea, ocupația a aprins, de asemenea, un focar de nemulțumiri locale care continuă să chinuie țara până în prezent.

Afganistan, o problemă constantă veche de zeci de ani

La 3 august 1978, consiliul central al Societății islamice din Afganistan (Jamiat-i-Islami) i-a scris lui Kurt Waldheim, secretarul general al Organizației Națiunilor Unite.

În această scrisoare, liderii politici afgani, Partidul Democratic al Poporului din Afganistan (PDPA), erau descriși drept o „bandă însetată de putere”, care intenționează să distrugă structura politică și socială a Afganistanului și care nu respectă normele umanitare sau drepturile omului. Consiliul a cerut intervenția ONU, avertizând că „supraviețuirea continuă a acestui grup va pune în pericol pacea din această regiune a lumii”.

Acest avertisment s-a adeverit curând. La 24 decembrie 1979, Politburo-ul sovietic a emis o directivă publică care justifica desfășurarea de trupe sovietice în Afganistan pentru a-și susține aliații, aceeași PDPA. Sovieticii, susținea biroul politic, urmăreau „să ofere ajutor internațional poporului afgan prietenos” și să prevină „acțiunile anti-afgane din partea țărilor vecine”.

În câteva zile, 50.000 de soldați sovietici se aflau pe teren în Afganistan

Trupele aveau să rămână acolo timp de aproape un deceniu, ca parte a eforturilor sovietice de a-și menține la putere aliații locali.

Invazia sovietică din Afganistan a fost unul dintre momentele care au definit anii 1980. Ea a avut loc pe fundalul Războiului Rece global, în care Uniunea Sovietică și Statele Unite și-au disputat supremația.

Într-adevăr, Războiul Rece a fost „atât de internațional” în timpul anilor 1970 și la începutul anilor 1980 încât, în timp ce liderii americani și sovietici purtau discuții privind limitarea armelor strategice și echilibrul de putere în Europa, forțele sovietice susțineau mișcările de independență din sudul și estul Africii, în timp ce trupele americane se retrăgeau din Vietnam.

În timp ce Vietnamul rămâne cel mai longeviv dintre „războaiele fierbinți” ale Războiului Rece, invazia sovietică din Afganistan a avut consecințe la fel de importante – nu doar pentru superputerile Războiului Rece, ci și pentru relațiile regionale din Asia de Sud și Centrală și pentru Afganistanul însuși.

Afganistan, război

Aceasta a semnalat sfârșitul detensionării și o reapariție a tensiunilor Războiului Rece între Statele Unite și Uniunea Sovietică

De asemenea, a dus la o revoltă internațională, inclusiv la condamnarea publică în cadrul Adunării Generale a ONU. În 1980, președintele american Jimmy Carter a cerut sancțiuni economice și boicotarea Jocurilor Olimpice de la Moscova din acel an, declarând, în discursul său privind starea Uniunii, că „Uniunea Sovietică trebuie să plătească un preț concret pentru agresiunea lor”.

Agonia Afganistanului: datele-cheie ale deceniilor de politică dezastruoasă și război

Ianuarie 1965 | Partidul Democratic al Poporului din Afganistan se formează în capitala țării, Kabul, pe fondul reformei constituționale. Grupuri precum Societatea Islamică din Afganistan încep, de asemenea, să se organizeze.

17 iulie 1973 | Vărul regelui, Mohammad Daoud Khan, lansează o lovitură de stat, instaurând Republica Afganistan.

27 aprilie 1978 | PDPA lansează o lovitură de stat, ucigându-l pe Daoud și familia sa, și anunță crearea Republicii Democratice Afganistan. PDPA și Uniunea Sovietică semnează un tratat de prietenie în decembrie.

15-20 martie 1979 | O revoltă populară împotriva PDPA are loc în Herat. PDPA recucerește cu forța orașul, provocând moartea a 5.000-25.000 de civili.

3 iulie 1979 | Președintele american Jimmy Carter autorizează acordarea unui sprijin financiar limitat grupurilor de rezistență afgane, în colaborare cu Pakistanul

24 decembrie 1979 | Trupele sovietice intră în Afganistan, Politburo-ul invocând tratatul de prietenie din decembrie 1978.

14 ianuarie 1980 | Adunarea Generală a ONU adoptă o rezoluție care cere retragerea imediată a trupelor sovietice.

11 martie 1985 | Mihail Gorbaciov ajunge la putere în Uniunea Sovietică. El începe să caute modalități de a asigura retragerea sovietică din Afganistan.

14 aprilie 1988 | Acordurile de la Geneva negociate de ONU sunt semnate, deschizând calea pentru retragerea trupelor sovietice.

15 februarie 1989 | Ultimele forțe sovietice se retrag din Afganistan. Cu toate acestea, luptele continuă, iar Statele Unite și Uniunea Sovietică continuă să ofere sprijin financiar combatanților.

Afganistan, război

1990 | Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați estimează că există cel puțin 6,3 milioane de refugiați afgani în întreaga lume

29 aprilie 1992 | Un nou guvern interimar își asumă autoritatea în Afganistan, unind o coaliție de grupuri de rezistență. Cu toate acestea, luptele interne continuă, împiedicând guvernul să fie eficient.

27 septembrie 1996 | Talibanii cuceresc Kabulul, devenind efectiv conducătorii Afganistanului. Rezistența continuă în nord-estul Afganistanului, condusă de Alianța NATO.

Decembrie 2001 | La trei luni după atentatele din 11 septembrie 2001, Alianța NATO – cu sprijinul SUA și al aliaților săi – îi răstoarnă de la putere pe talibani.

Februarie 2020 | Statele Unite și talibanii semnează Acordul de la Doha, prin care SUA acceptă să își retragă trupele până în luna mai a anului următor.

Mai 2021 | Talibanii lansează o ofensivă împotriva forțelor guvernamentale afgane. Aceștia ajung să cucerească Kabulul în luna august a aceluiași an.

Registration

Aici iti poti reseta parola