Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Atacul aerian al lui Clinton asupra Irakului, motiv pentru distragerea atenției de la punerea sub acuzare împotriva sa?
Articole online

Atacul aerian al lui Clinton asupra Irakului, motiv pentru distragerea atenției de la punerea sub acuzare împotriva sa?

Clinton

Atacul aerian al lui Clinton asupra Irakului, motiv pentru distragerea atenției de la punerea sub acuzare împotriva sa?

Decizia lui Clinton nu s-a bucurat de sprijinul unor membri importanți ai Congresului, care l-au acuzat pe Clinton că se folosește de atacurile aeriene pentru a distrage atenția de la procedura de punere sub acuzare în curs împotriva sa. Cu doar o zi înainte, Camera Reprezentanților emisese un raport în care îl acuza pe Clinton de comiterea de „crime și delicte grave” legate de scandalul Monica Lewinsky, în care Clinton a avut – și apoi a mințit în legătură cu – o legătură sexuală cu o stagiară în Biroul Oval.

La momentul atacurilor aeriene, Irakul se opunea accesului neîngrădit al inspectorilor ONU la presupusele sale operațiuni de construire de arme de distrugere în masă. Temându-se de beligeranța liderului irakian Saddam Hussein și de înclinația acestuia de a folosi aceste arme împotriva propriului popor, ONU a trimis inspectori de arme în 1997. După ce a refuzat în mod repetat accesul inspectorilor la anumite situri, Clinton a recurs la lovituri aeriene pentru a-l obliga pe Hussein să coopereze.

Moment „suspect și superficial”

Mulți din Congres au fost de acord cu liderul majorității republicane, Trent Lott, că momentul loviturilor aeriene a fost „suspect” și „superficial”. În opinia lor, atacurile aeriene au fost doar o manevră pentru a distrage atenția publicului de la procedura de punere sub acuzare și, în cele din urmă, s-ar fi dovedit inutile pentru a-l convinge pe Hussein să se conformeze cererilor ONU. Lott și apropiații săi considerau că bombardarea susținută a Irakului și răsturnarea directă a lui Hussein erau singura cale de a pune capăt programului de înarmare al Irakului. Clinton, într-o alocuțiune publică televizată în acea zi, a dat la o parte criticile, spunând că președintele irakian a greșit dacă a crezut că „…dezbaterea serioasă [privind punerea sub acuzare] îi va distrage pe americani sau va slăbi hotărârea noastră de a-l înfrunta”. El a subliniat că decizia sa de a lansa atacuri aeriene a fost critică pentru interesele vitale ale Americii și pentru securitatea lumii.

În cele din urmă, atenția publicului american și a presei a rămas fixată asupra lui Clinton și a bătăliei sale pentru a-și salva președinția. Atât atacurile aeriene, cât și amenințarea cu punerea sub acuzare s-au dovedit a fi în zadar. Clinton a fost achitat de Senat în februarie 1999, iar atacurile aeriene asupra Irakului nu au reușit să-l intimideze pe Hussein pentru a permite inspectorilor de armament accesul deplin la instalațiile de armament din Irak. Refuzul continuu al lui Hussein de a permite accesul deplin al inspectorilor ONU l-a determinat în cele din urmă pe următorul președinte, George W. Bush, să ordone invazia Irakului în 2003, condusă de SUA.

Registration

Aici iti poti reseta parola