Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Armele germane ajung în Ucraina, dar Kievul spune că „temerile și scuzele abstracte” ale Berlinului stau în cale
Articole online

Armele germane ajung în Ucraina, dar Kievul spune că „temerile și scuzele abstracte” ale Berlinului stau în cale

tancuri

Armele germane ajung în Ucraina, dar Kievul spune că „temerile și scuzele abstracte” ale Berlinului stau în cale

Ministrul de externe al Ucrainei a exprimat critici puternice cu privire la eșecul Germaniei de a livra arme, inclusiv tancuri Leopard II, vehicule de luptă pentru infanterie Marder și, cel mai recent, obuziere autopropulsate RCH-155, potrivit informațiilor Insider

„Semnale dezamăgitoare din partea Germaniei, în timp ce Ucraina are nevoie de Leopards și Marders acum – pentru a elibera oamenii și a-i salva de la genocid”, a scris Dmytro Kuleba pe Twitter la mijlocul lunii septembrie. „Nici măcar un singur argument rațional privind motivul pentru care aceste arme nu pot fi furnizate, doar temeri și scuze abstracte. De ce se teme Berlinul și nu se teme Kievul?”.

Este o întrebare pe care liderii germani și mass-media i-o pun și cancelarului Scholz, care conduce o coaliție de partide liberale și de stânga, inclusiv Partidul Verde.

În mod nesurprinzător, partidele conservatoare din opoziția germană nu ratează ocazia de a ataca guvernul pentru eșec, dar atunci când Partidul Verde – care denunță de mult timp militarismul american – cere ca Germania să accelereze livrările de arme către Ucraina, este un semn că războiul lui Putin fracturează politica germană.

Pentru a fi clar, nu este vorba de faptul că Germania nu a ajutat Ucraina. La câteva zile de la invazia Rusiei, guvernul lui Scholz s-a angajat să trimită arme și alte echipamente și postează actualizări periodice ale ajutorului militar trimis sau promis Ucrainei: Până la 5 octombrie, aceste livrări și promisiuni totalizau aproape 755 de milioane de dolari.

Această sumă acoperă o listă lungă și impresionantă care include 10 obuziere autopropulsate Panzerhaubitze de 155 mm, trei lansatoare multiple de rachete MARS II, 30 de tunuri antiaeriene mobile Gepard, 3.000 de rachete antitanc Panzerfaust 3 și o serie de articole de luptă și necombatante, printre care 21,8 milioane de cartușe pentru arme de calibru mic și 10.000 de saci de dormit.

Leopards și Marders lipsesc cu desăvârșire

SUA, Marea Britanie și alte națiuni au livrat artilerie, rachete și provizii, dar nu și tancuri de luptă principale, iar Scholz a indicat că Germania nu dorește să fie singura putere occidentală care trimite tancuri în Ucraina.

„Acesta este un raționament fricos”, a replicat jurnalistul german Andreas Kluth într-un articol pentru Bloomberg. „SUA, Marea Britanie, Polonia și alți aliați au fost, în general, mult mai deschiși decât Germania în ceea ce privește ajutorul acordat ucrainenilor. Și cu toții vor ca Germania să facă mai mult și nu mai puțin – să conducă și nu doar să urmeze. Așa că ar fi încântați dacă Germania și-ar expedia leoparzii.”

În timp ce Germania de Vest a avut o armată puternică în timpul Războiului Rece, căderea Zidului Berlinului a dus la reduceri considerabile ale cheltuielilor germane pentru apărare, ceea ce a dus la reducerea dimensiunii și a capacității Bundeswehr-ului. 

Cel mai mare motiv pentru ezitarea germană este frica – în special frica de o Rusie care a reprezentat mai mult de jumătate din importurile de gaze ale Germaniei în 2021 și care ar putea riposta militar și sub acoperire.

Există, de asemenea, spectrul celui de-al Doilea Război Mondial și disconfortul Germaniei moderne față de forța militară. Mulți germani ar prefera să nu se gândească la ultima dată când tancurile germane s-au deplasat prin Ucraina.

Pentru Ucraina, tancurile Leopard pot fi utile, dar poate nu vitale. Kievul primește ajutor de la mai multe națiuni – există indicii că tancurile americane M1 Abrams sunt o posibilitate – în timp ce agențiile de informații britanice estimează că jumătate din flota de tancuri a Ucrainei este formată acum din vehicule rusești capturate.

Dar tancurile sunt, de asemenea, simboluri puternice. Faptul că Germania ar fi dispusă să trimită astfel de arme de profil înalt ar fi un semnal pentru Ucraina de sprijin german – și un semnal pentru Rusia că nici măcar oprirea gazului nu va intimida Berlinul.

Registration

Aici iti poti reseta parola