Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > La 60 de ani de la criza rachetelor cubaneze, pericolele nucleare reprezentate de războiul din Ucraina sunt „mult mai grave”, avertizează experții
Articole online

La 60 de ani de la criza rachetelor cubaneze, pericolele nucleare reprezentate de războiul din Ucraina sunt „mult mai grave”, avertizează experții

razboi nuclear
Foreign Policy

La 60 de ani de la criza rachetelor cubaneze, pericolele nucleare reprezentate de războiul din Ucraina sunt „mult mai grave”, avertizează experții

Războiul din Ucraina face ravagii de aproape opt luni, în timp ce liderii ruși își intensifică amenințările, lăsând chiar să se înțeleagă că ar putea ajunge la o situație nucleară. Istoricii și experții în domeniul nuclear avertizează că războiul a creat un moment periculos similar crizei rachetelor din Cuba, unii observatori susținând că situația actuală este chiar mai precară.

„Criza actuală este mult mai gravă decât criza rachetelor cubaneze, în mare parte pentru că, în timpul crizei rachetelor cubaneze, atât Kennedy, cât și Hrușciov au fost dispuși să discute o modalitate de retragere a confruntării. Aici nu există o astfel de opțiune pe masă”, a declarat pentru Insider Cynthia Hooper, profesor de istorie și expert în Rusia la College of the Holy Cross.

Rusia are armele nucleare pentru a-și susține amenințările împotriva Ucrainei, iar experții văd o deconectare între liderii americani și ruși care ar putea contribui la o eroare de calcul cumplită – în contrast puternic cu criza rachetelor din Cuba.

Când SUA au descoperit la începutul anilor 1960 că sovieticii instalau amplasamente pentru rachete nucleare în Cuba, la doar 90 de mile distanță de Statele Unite continentale, președintele John F. Kennedy a decretat o „carantină” navală sau o blocadă a insulei pentru a împiedica livrarea mai multor arme. Președintele american a precizat că SUA este pregătită să folosească forța militară dacă este necesar și a cerut sovieticilor să demonteze amplasamentele și să își retragă rachetele din Cuba.

Tensiunile dintre SUA și Uniunea Sovietică au crescut vertiginos, dar diplomația deliberată și comunicarea dintre Kennedy și liderul sovietic Nikita Hrușciov au împiedicat o escaladare suplimentară.

Sovieticii au fost de acord să își demonteze și să își retragă rachetele, în timp ce Kennedy s-a angajat să nu invadeze niciodată Cuba și a acceptat în secret să retragă rachetele americane din Turcia. Istoricii consideră pe scară largă că acest episod a fost cel mai aproape pe care lumea l-a avut vreodată de un război între două puteri nucleare.

O „diferență esențială” între situația actuală din Ucraina și criza rachetelor din Cuba este lipsa de comunicare între Biden și Putin, a declarat Rose Gottemoeller, fost înalt funcționar al Departamentului de Stat pentru probleme de control al armamentului și neproliferare și fost secretar general adjunct al NATO, în timpul unui panel recent găzduit de Arms Control Association (ACA), adăugând că acest lucru o îngrijorează.

„Astăzi, cei doi președinți nu vorbesc unul cu celălalt”, a spus ea.

„Președintele Biden și-a exprimat clar punctul de vedere potrivit căruia Vladimir Putin este un criminal de război. Iar Vladimir Putin a răspuns că aceste remarci sunt de neiertat”, a spus Gottemoeller. „Așadar, comunicările dintre cei doi lideri de top au fost foarte mult înghețate și cred că din multe puncte de vedere pe bună dreptate. Dar cred că va fi necesară comunicarea la un nivel înalt la un moment dat în timpul acestei crize”.

‘Riscul sporit de război nuclear’

Rusia și SUA dețin împreună aproximativ 90% din focoasele nucleare din lume, fiecare dintre ele controlând arsenale nucleare masive, mult mai avansate decât erau în anii 1960.

În momentele tensionate dintre SUA și URSS, cum ar fi criza rachetelor din Cuba, Hrușciov era deschis la găsirea unei căi de rezolvare a problemei, însă președintele rus Vladimir Putin, care se află la putere în Rusia de peste două decenii, nu a făcut decât să ia măsuri din ce în ce mai escaladate de când Rusia a invadat Ucraina la sfârșitul lunii februarie.

Putin a declarat că a plasat forțele de descurajare nucleară ale Rusiei în stare de alertă maximă la doar câteva zile după începerea războiului și a făcut amenințări nucleare repetate de când a lansat invazia neprovocată a Ucrainei.

Unii observatori ai Rusiei cred că acestea ar putea fi tactici de propagandă, dar, având în vedere că războiul merge prost pentru Rusia, există îngrijorări tot mai mari că Putin ar putea pune în practică aceste amenințări. Administrația Biden a avertizat în privat Rusia că ar exista „consecințe catastrofale” dacă Rusia ar folosi o armă nucleară în Ucraina.

Președintele Joe Biden a sugerat recent că lumea se află acum cel mai aproape de „Armaghedon” nuclear de la criza rachetelor din Cuba. Comentariul său a declanșat critici, dar experții tind să fie de acord cu evaluarea lui Biden.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola