Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Generalul Patton pune la îndoială necesitatea „denazificării” Germaniei
Articole online

Generalul Patton pune la îndoială necesitatea „denazificării” Germaniei

Patton

Generalul Patton pune la îndoială necesitatea „denazificării” Germaniei

Descendent dintr-un lung șir de militari, Patton a absolvit Academia Militară West Point în 1909 și a servit în Corpul Tancurilor în timpul Primului Război Mondial. În urma acestei experiențe, Patton a devenit un susținător dedicat al războiului cu tancuri.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în calitate de comandant al Armatei a 7-a a SUA, a capturat Palermo, Sicilia, în 1943, tocmai prin astfel de mijloace. Îndrăzneala lui Patton a devenit evidentă în 1944, când, în calitate de comandant al Armatei a 3-a, a cucerit o mare parte din nordul Franței printr-o strategie neortodoxă – și necruțătoare.

În Bătălia de la Bulge, Patton a reușit să folosească o strategie complexă și rapidă, transformând împingerea germană de la Bastogne într-o contraofensivă aliată, împingându-i pe germani spre est, peste Rin. În martie 1945, armata lui Patton a străbătut sudul Germaniei până în Cehoslovacia – pe care Aliații l-au împiedicat să o captureze, din respect pentru planurile politice postbelice ale sovieticilor pentru Europa de Est.

Patton avea multe daruri, dar diplomația nu era unul dintre ele. După război, în timp ce era staționat în Germania, a criticat procesul de denazificare, sau îndepărtarea foștilor membri ai partidului nazist din pozițiile de putere politică, administrativă și guvernamentală, probabil din naivitate.

Cu toate acestea, declarațiile sale de presă impolitice în care punea la îndoială această politică au dus la înlăturarea lui de către Eisenhower din funcția de comandant american în Bavaria. A fost transferat la Grupul 15 de armate, dar în decembrie 1945 a suferit o fractură la gât într-un accident de mașină și a murit mai puțin de două săptămâni mai târziu, la vârsta de 60 de ani.

Registration

Aici iti poti reseta parola