Arheologii au descoperit un oraș antic din perioada elenistică în Albania
Bassania a fost un oraș iliric care a intrat sub control roman în timpul războaielor ilirice. Anterior, s-a sugerat că Bassania se află în apropierea satului Pedhanë, în județul Lezhë, sau a satului Bushat, în județul Shkodër. Bassania a fost descrisă de istoricul roman Livius (59 î.Hr. – 17 d.Hr.) în contextul luptei armatei romane cu ultimul rege al ilirilor, Gentios.
Situl a fost descoperit pentru prima dată în 2018, când cercetătorii de la Universitatea din Varșovia au identificat ziduri de apărare și două structuri de piatră considerate anterior formațiuni stâncoase naturale pe un deal de lângă Shkodra, care s-au dovedit a fi o casă de poartă și două bastioane. Așezarea este situată între două centre antice importante din zona fostei Ilirii (în prezent Albania) – capitala ilirică Shkoder și orașul grec Lissos.
În cadrul unui nou studiu realizat de Centrul de Cercetare pentru Europa de Sud-Est al Universității din Varșovia, echipa a aplicat sondaje geofizice pe deal, dezvăluind o așezare care se întinde pe aproximfativ 20 de hectare. Acest lucru i-a determinat pe arheologi să se concentreze asupra săpăturilor a două clădiri mari, una de 240 de metri pătrați și cealaltă de 70 de metri pătrați, care datează din perioada elenistică.
Fragmente de ceramică din interiorul clădirilor au stabilit că situl a fost locuit pentru prima dată încă din anul 2.000 î.Hr., în timp ce bucăți de amfore importate din Italia au fost datate în secolele III și II î.Hr. în timpul nivelului primar de ocupație.
Profesorul Piotr Dyczek a raportat în PAP că structurile nu prezintă dovezi ale unui sfârșit violent prin distrugere sau incendiere. În schimb, așezarea a fost abandonată și a căzut în ruină din cauza eroziunii naturale și a jefuirii de piatră prin exploatarea carierelor de-a lungul secolelor pentru materiale de construcție.