Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Tezaur medieval descoperit în centrul Ungariei. Peste 7.000 de monede medievale și romane
Articole online

Tezaur medieval descoperit în centrul Ungariei. Peste 7.000 de monede medievale și romane

Tezaur medieval descoperit în centrul Ungariei. Peste 7.000 de monede medievale și romane

Arheologii au descoperit o comoară îngropată în Ungaria, formată din aproximativ șapte mii de monede de argint și patru monede medievale de aur, ascunse cu secole în urmă. Aceasta este cea mai mare colecție de monede vechi dezgropată vreodată în comitatul Pest, care înconjoară capitala Ungariei, Budapesta.

Arheologii sugerează că tezaurul a fost ascuns ca răspuns la înaintarea armatelor Imperiului Otoman, după înfrângerea Regatului Ungariei și a aliaților săi, conduși de Ludovic al II-lea în Bătălia de la Mohács din 1526 de către Soliman Magnificul.

De asemenea, au fost identificați mai mulți denari din Aquileia, monede care îi înfățișează pe Matthias Corvinus (rege al Ungariei și Croației între 1458 și 1490), Vladislaus al II-lea (rege al Ungariei și Croației între 1490 și 1516), Ludovic al II-lea (rege al Ungariei, Croației și Boemiei între 1516 și 1526) și un denar rar de la Vatican, emis de Papa Pius al II-lea între 1458 și 1464.Motivați să continuați să săpați: Multiple descoperiri de monede în Ungaria

Descoperirea a fost extraordinară, dar nu atât de surprinzătoare. În 2019, aceiași arheologi au găsit o ascunzătoare mai mică de 150 de monede medievale. Această descoperire i-a motivat să continue să caute în zonă.

Vasul care conținea monedele a fost găsit îngropat la mai puțin de un metru adâncime pe câmpul unui fermier. La un moment dat, vasul a fost spart de lama unui plug, ceea ce a făcut ca monedele să se împrăștie în pământul din jur. 

În momentul în care monedele au fost ascunse în pământ, ele ar fi reprezentat o avere modestă, dar totuși notabilă. 

Ferenczy Múzeumi Centrum a declarat că tezaurul de monede este cel mai valoros descoperit în zona Pest din Evul Mediu târziu și intenționează să continue cercetările în următorul sezon de săpături. 

Registration

Aici iti poti reseta parola