Arheologii au descoperit o moschee antică în Israel
Arheologii de la Autoritatea Israeliană pentru Antichități (IAA) au descoperit o moschee antică în deșertul Negev, în apropiere de orașul Rahat din districtul de sud al Israelului.
Situl datează de acum 1200 de ani și reprezintă una dintre primele moschei din regiune, o perioadă în care s-a făcut o tranziție de la dominația creștină la cea musulmană. Moscheea conține o încăpere pătrată și un perete orientat spre direcția Mecca, cu o nișă în formă de semicerc care arată spre sud.
În urmă cu trei ani, arheologii IAA au mai scos la iveală o altă moschee în apropiere, din aproximativ aceeași epocă, ambele situri fiind acum descrise ca fiind „printre cele mai vechi cunoscute la nivel mondial”.
În apropiere, cercetătorii au descoperit, de asemenea, clădiri care au caracteristici arhitecturale creștine și musulmane, precum și o fermă bizantină care are un turn fortificat și camere care înconjoară o curte centrală. Multe dintre structurile din epoca musulmană erau locuințe construite cu cărămizi de lut, ai căror locuitori se închinau cel mai probabil la moschee.
La 400 de metri nord de moschee se află o proprietate de rang înalt din epoca musulmană din secolele VIII-IX d.Hr., care conține camere împodobite cu picturi murale roșii și galbene și podele pavate cu marmură sau piatră. Vesela de înaltă clasă și artefactele din sticlă reprezentând animale și plante indică bogăția aparentă a locuitorilor.
Un reprezentant al IAA a declarat: „Dovezile adunate până acum aruncă o nouă lumină asupra intrării Islamului, a unui nou guvern și a culturilor în regiunea Negev.”