„Ajutorul” oferit de IKEA pentru finanțarea Securității din timpul regimului comunist al lui Ceaușescu
Plățile efectuate de IKEA pentru regimul comunist
Pentru cei care nu știu despre IKEA, este un retailer suedez de mobilă și în acest moment este cel mai mare retailer de mobilă din lume. De asemenea, au fost descoperite prin arhive conturi pierdute care arată că Securitatea a primit plăți de șase cifre de la IKEA ascunse în cadrul unui fel de „înțelegere” cu suedezii și chiar zvonuri că guvernul suedez ar fi fost implicat, dar nimic din arhive nu menționează acest lucru.
Dosarul care a fost găsit, cu numele de cod „Scandinavica”, conținea diferite rapoarte și extrase de cont bancar de la poliția secretă, împreună cu unele acorduri anexate între Tehnoforestexport și IKEA, care descriu modul în care serviciile secrete au intrat în această afacere. Tehnoforestexport este compania care producea mobilă în România la acea vreme pentru a fi vândută de IKEA.
Într-o notă din mai 1986, scrisă de un înalt funcționar al serviciilor secrete, se precizează că în martie 1983 au primit sarcina de a executa o operațiune monetară specială care consta în încasarea unui comision de 1,85% din înțelegerea făcută cu IKEA pentru a fi suprataxată. Așadar, pe lângă suprataxarea IKEA, poliția secretă percepea și un comision, așa cum au presupus unii analiști ai arhivelor.
A fost găsită și o a doua notă de la Ministerul Afacerilor Externe, departamentul de securitate a statului, din septembrie 1986, ștampilată top-secret, unic exemplar. În document se precizează că operațiunea valutară „Scandinavica” a fost inițiată cu scopul de a obține resurse financiare (valută) prin suprataxarea plăților efectuate între Tehnoforestexport și IKEA din Suedia. Contractul a fost evaluat la aproximativ 97 de milioane de coroane suedeze (13,6 milioane de dolari americani la vremea respectivă/ dacă luăm în considerare inflația, ar fi 45 de milioane de dolari americani astăzi).
Un extras de cont bancar arată că retailerul suedez a transferat în contul tranzitoriu al serviciilor secrete suma de 163 005,201 coroane suedeze (adică aproape 17 milioane de dolari americani/ 58 de milioane în prezent). Extrasul de cont a fost semnat de un bărbat pe nume „Eftimie Gelu”, care s-a dovedit a fi un agent declasificat al poliției secrete. Cu toate acestea, numele declarat anterior a fost un nume fals pentru a-și menține identitatea reală sub acoperire, numele său real pare să fie Constantin Anghelache. Aceasta a fost doar o plată din multe altele efectuate. Anghelache a fost intervievat pe această temă, însă a refuzat să comenteze pentru a-și păstra familia în siguranță.
Această operațiune s-a încheiat în 1988, când Ikea a încetat să mai facă afaceri cu Tehnoforestexport. Chiar dacă afacerile lor murdare ar fi continuat, acestea ar fi fost încheiate de revoluția care a avut loc în 1989.