Alexandru Repan și colaborarea cu Securitatea. Decizia UNITER de retragere a premiului pentru întreaga activitate
Potrivit unui comunicat de presă, „Senatul UNITER nu contestă activitatea artistică de excepție a actorului Alexandru Repan, pentru care a și fost desemnat, de bună credință, pentru acordarea premiului, dar activitatea de colaborator al Securității este incompatibilă cu valorile promovate prin Statutul UNITER: democrație, respectarea drepturilor omului, solidaritatea de breaslă. Ca atare, Senatul UNITER decide retragerea premiului de întreaga activitate acordat actorului Alexandru Repan”.
Curtea de Apel a emis o hotărâre în anul 2012 prin care a decis că actorul Alexandru Repan a furnizat informații Securității despre foști colegi de breaslă, diplomați și ziariști care aveau idei împotriva regimului comunist din România sau că doreau să părăsească țara. Așadar, prin aceste acțiuni, se încălca dreptul la libera circulație și la viața personală a oamenilor respectivi.
Deși i s-a dat posibilitatea de a contesta decizia, Repan nu a făcut asta, ceea ce a dus la definitivarea și irevocabilitatea acesteia și la publicarea ei în Monitorul Oficial. Ca urmare, Repan a fost inclus pe lista colaboratorilor Securității, care este publicată de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității.
În anul 1974, Alexandru Repan, unul dintre cei mai cunoscuți actori ai generației sale, semna un acord cu Securitatea, sub numele conspirativ „Hans”. Prin acest acord, actorul s-a angajat să furnizeze informații despre diplomații străini. În vârstă de 34 de ani la momentul semnării acordului, Repan era deja cunoscut pe scena Teatrului Nottara, în filme și în televiziune. Acesta a jucat în mai multe capodopere de film și de teatru, printre care: „Mihai Viteazul” (1970), „Dimitrie Cantemir” (1973), Youth without Youth / Tinerețe fără tinerețe (2007), ”Rochia albă de dantelă” (1989). Fostul președinte al României, Ion Iliescu, i-a acordat o distincție importantă pentru contribuția sa în domeniul culturii.
Actorul Repan a fost decorat în anul 2002 cu Ordinul Cultural în grad de Cavaler
A avut note informative și împotriva maestrului Gheorghe Zamfir:
“Discută cu deosebită insolență despre realitățile din România, cu aprecieri jignitoare la evenimente și personalități politice de prim rang din România. Am fost nevoit să atrag atenția celui ce ne-a invitat că dacă nu curmă acest gen de monolog, mă simt obligat să părăsesc localul. Incidentul odată încheiat, mi s-a explicat că probabil nu se va mai întoarce în România.”
Aceste persoane au fost monitorizate de către ofițerii Securității și li s-a interzis să părăsească țara, ceea ce a avut un impact negativ asupra vieților lor. În plus, conform dosarului CNSAS, Alexandru Repan a avut o atitudine favorabilă pentru o colaborare cu Securitatea.