Nicolae Ceaușescu era reales, pe 24 noiembrie 1989, la Congresul Partidului Comunist, pentru al șaselea mandat de secretar general. Avea să fie ultimul, dat fiind că o lună mai târziu izbucnea Revoluția care avea să ducă la înlăturarea dictaturii.
Nicolae Ceaușescu. Cel de-al XIV-lea Congres al PCR s-a desfășurat pe parcursul a patru zile, între 20 și 24 noiembrie 1989
Dictatorul comunist avea 71 de ani la acel moment și conducea România cu mână de fier, de un sfert de secol.
Pe 24 noiembrie 1989, în ultima zi, reporterii United Press International (UPI), aveau să transmită un reportaj despre atmosfera în care se desfășurau congresul. Interesul față de România lui Nicolae Ceaușescu era uriaș. Congresul de la București avea loc la două săptămâni de la căderea Zidului Berlinului. Trecuseră câteva luni de la instalarea primului guvern pluralist în Polonia. Iar Ungaria o apucase pe drumul democratizării.
Dictatorul comunist era printre ultimii dinozauri aflați la conducerea unei țări din Estul Europei. Deși România se confrunta cu lipsuri de tot felul, Nicolae Ceaușescu nu dădea nici un semn că ar intenționa să schimbe ceva. Regimul, de inspirație stalinistă, dădea impresia că are totul sub control și că nimic nu mișcă.
În această atmosferă se desfășurau și lucrările Congresului al XIV-lea, din noiembrie 1989
Delegații, aduși din toată țara se întreceau în a ridica ode pentru cel mai iubit conducător și pentru soția sa, Elena Ceaușescu. Aceasta ocupa funcția de vicepremier, fiind aleasă să-și secondeze soțul.
Jurnaliștii UPI au relatat despre realegerea lui Nicolae Ceaușescu și despre atmosfera de la București. Nimic nu anticipa căderea regimului, care avea să urmeze. Aceasta deși, în aer, plutea ceva, iar gărzile patriotice și patrulele de milițieni erau tot mai prezente pe stradă.
„BUCUREȘTI, România – Partidul comunist aflat la guvernare a încheiat joi un congres de o săptămână, exprimând aprobarea realegerii șefului de partid Nicolae Ceaușescu și a politicii sale de linie dură împotriva reformei democratice. Congresul celor 3.300 de delegați se va închide oficial astăzi, când rezultatele alegerilor pentru liderii de top ai partidului vor fi făcute publice. Zeci de delegați, care reprezintă cei 3,5 milioane de membri ai partidului, i-au lăudat joi pe Ceaușescu și soția sa, Elena, primul vicepremier al țării, ca «tovarăși mult respectați și îndrăgiți» și «personalități strălucite» în timp ce cuplul era în şedinţă, după cum arată EVZ.
Într-o pauză a lucrărilor congresului, jurnaliștii au abordat pe una dintre delegatele participante
Cel mai probabil, femeia respectivă a fost instruită special, de Securitate, în legătură cu ceea ce avea să spună. Textilista Elena Vodă, în vârstă de 41 de ani, la acel moment, se declara entuziasmată de realegerea lui Nicolae Ceaușescu.
Ea spunea, despre congres, că este «cel mai important», de la alegerea dictatorului, din 1965.
„Propunerea de a-l reelege pe tovarășul Ceaușescu a fost acceptată din toată inima de tot poporul român. Susținem pe deplin această propunere, deoarece politica tovarășului Ceaușescu consolidează socialismul în România și pacea și libertatea în întreaga lume, spunea textilista pentru jurnaliștii americani, conform reportajului publicat de Los Angeles Times.