Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Actorul Henry Fonda a servit în Marina americană în timpul celui de-al Doilea Război Mondial: „Nu a vrut să fie un fals într-un studio de război”
Articole online

Actorul Henry Fonda a servit în Marina americană în timpul celui de-al Doilea Război Mondial: „Nu a vrut să fie un fals într-un studio de război”

Henry Fonda

Actorul Henry Fonda a servit în Marina americană în timpul celui de-al Doilea Război Mondial: „Nu a vrut să fie un fals într-un studio de război”

Protagonist în peste 100 de filme, emisiuni speciale de televiziune și roluri de teatru, starul a dat totul pentru meseria sa, specializându-se în filme epice de război și western-uri. Ceea ce mulți poate nu știu este că, în aceste roluri, s-a inspirat din propriile experiențe, deoarece a servit în Marina americană în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Viața timpurie a lui Henry Fonda

Henry Fonda s-a născut pe 16 mai 1905 în Grand Island, Nebraska. Crescând în Omaha, a fost activ în Cercetașii Americii, deși sursele diferă în ceea ce privește gradul pe care l-a atins. Avea doar 14 ani în timpul revoltei rasiale din Omaha din 1919. Acțiunile celor din comunitatea sa au avut un efect profund asupra tânărului Fonda, care a păstrat o aptă conștientizare a prejudecăților pentru tot restul vieții sale.

După absolvirea liceului, Fonda a urmat cursurile Universității din Minnesota, unde s-a specializat în jurnalism. Membru al frăției locale Chi Delta Xi, nu a reușit să termine și a ajuns să se angajeze la Retail Credit Company, cunoscută astăzi sub numele de Equifax.

De la scenă la Hollywood

La vârsta de 20 de ani, Henry Fonda, la recomandarea mamei lui Marlon Brando, Dodie, s-a înscris la Omaha Community Playhouse. A fost prima sa incursiune în actorie și s-a bucurat de încrederea pe care i-o dădea asumarea unor roluri diferite. Vreo opt ani mai târziu, s-a mutat în Massachusetts și s-a alăturat University Players, o trupă de teatru. Acolo și-a întâlnit prima soție, Margaret Sullavan.

Fonda și Sullavan s-au mutat la New York în 1931. Deși căsnicia lor a durat doar doi ani, mutarea s-a dovedit a fi fructuoasă, Fonda cunoscându-l și împrietenindu-se cu colegul actor James Stewart. După ce și-au perfecționat abilitățile pe Broadway, cei doi s-au mutat la Hollywood, unde au descoperit că locurile de muncă erau mult mai ușor de găsit. Unul dintre primele roluri importante ale lui Fonda a fost cel al lui Dan Harrow în adaptarea cinematografică a filmului The Farmer Takes A Wife (1935), în care a jucat alături de actrița Janet Gaynor, laureată a premiului Oscar.

Au urmat o serie de roluri de succes în filme, printre care The Trail of the Lonesome Pine (1936), primul film Technicolor filmat în aer liber, și You Only Live Once (1937). Acestea au fost urmate de un rol principal în The Grapes of Wrath (1940), adaptarea cinematografică a popularului roman al lui John Steinbeck. Rolul nominalizat la Oscar i-a adus lui Fonda și un contract pe șapte ani cu 20th Century-Fox.

În timpul acestei serii de filme populare, Fonda a cunoscut-o și s-a căsătorit cu Frances Ford Seymour, cu care a avut doi copii, Jane și Peter. A devenit, de asemenea, tatăl vitreg al fiicei lui Seymour din prima căsătorie, Frances de Villers.

Henry Fonda se înrolează în Marina americană

În primii ani ai celui de-al Doilea Război Mondial, Henry Fonda și James Stewart au strâns fonduri pentru a ajuta la apărarea Marii Britanii. La 22 august 1942, nedorind „să fie un fals într-un studio de război”, Fonda s-a înrolat în Marina americană. În ciuda faptului că avea 37 de ani, nu a vrut să continue să joace în timp ce alții erau trimiși peste mări.

În calitate de fost student al Universității din Minnesota, era eligibil pentru o învoire, dar a optat să servească ca marinar înrolat. Muzeul Național al celui de-al Doilea Război Mondial scrie:

„A preferat să fie înrolat în serviciul naval ca soldat, depinzând de îndeplinirea sarcinilor de serviciu pentru a-și stabili calificările în vederea numirii într-un grad de comandant, ceea ce ar fi fost foarte avantajos pentru el din punct de vedere financiar și din punct de vedere al rangului și prestigiului.”

După ce a terminat pregătirea de bază, Fonda a urmat cursurile Școlii de intendență, absolvind în primii 10 din clasa sa de 200 de persoane. A fost apoi repartizat ca intendent de clasa a treia la USS Satterlee (DD-626), un distrugător recent comandat. În mai puțin de un an, a depus cerere pentru a deveni ofițer și a fost încadrat ca locotenent, grad inferior în cadrul Air Combat Intelligence.

Fonda a servit ca ofițer de operațiuni de asistență și Air Combat Forward Central Pacific și comandant al Marianelor, ajutând la planificarea și executarea operațiunilor aeriene în Carolinele de Vest, Marianele și deasupra Iwo Jima. Contribuțiile sale au permis bombardarea strategică a părții continentale a Japoniei, inclusiv lansarea bombelor atomice asupra Hiroshimei și Nagasaki în august 1945.

Fonda a părăsit serviciul activ în noiembrie 1945, după ce a primit o stea de bronz pentru eforturile sale. A rămas ofițer în rezervă până în 1948, când a fost forțat să demisioneze pentru că avea „o vârstă prea mare în grad”. În timpul serviciului său, despre Fonda s-a spus că a demonstrat „calități de ofițer de conducere, ținută militară, loialitate, discernământ și inteligență”.

O revenire cu părere de rău la actorie

După serviciul militar, Henry Fonda a luat o pauză de la actorie. După ce și-a îndeplinit obligațiile contractuale față de 20th Century-Fox, a revenit pe Broadway, interpretându-l pe Wyatt Earp în My Darling Clementine. Doi ani mai târziu, în 1948, l-a interpretat pe locotenentul (grad inferior) Douglas Roberts în Mister Roberts, o piesă despre echipajul unui vas de aprovizionare care servea în Teatrul Pacificului în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Ulterior, a reluat rolul pentru marele ecran, jucând alături de James Cagney și Jack Lemmon.

S-a întors apoi la Hollywood, jucând alături de Audrey Hepburn în Război și pace (1956), despre invazia Rusiei de către Napoleon în 1812, și în filmul lui Alfred Hitchcock The Wrong Man. De asemenea, a produs și a jucat în 12 Angry Men (1957). Deși inițial filmul nu a avut succes, de atunci a fost aclamat de critici și a fost păstrat la Biblioteca Congresului.

Fonda a jucat într-o serie de filme de război și western de-a lungul anilor 1960, printre care Battle of the Bulge (1965), The Longest Day (1962), In Harm’s Way (1965) și How the West Was Won (1962). De asemenea, l-a interpretat pe președintele Statelor Unite în filmul din perioada Războiului Rece, Fail-Safe (1964). Filmul acoperă evenimentele care au loc după ce bombardierele americane atacă accidental Uniunea Sovietică.

Henry Fonda a sprijinit USO

În timpul Războiului din Vietnam, Henry Fonda a efectuat un turneu cu USO ca o modalitate de a ridica moralul trupelor care serveau în străinătate. Amintindu-și de această vizită, el a declarat: „A fost o călătorie pe care acest bărbat de [62 de ani] nu a vrut să o facă, dar am simțit că trebuie să o fac… Pentru băieții care transpiră și mor în orezării și jungle”.

Decenii mai târziu, în 2004, USO își muta birourile când membrii au dat peste o scrisoare scrisă de Fonda către organizație. În ea, acesta a scris un mesaj sincer, numind munca sa din perioada Vietnamului „cea mai plină de satisfacții din viața mea și voi fi mereu recunoscător că mi s-a oferit această oportunitate”.

Declinul sănătății și moartea

În urma unei lupte cu cancerul de prostată, lui Henry Fonda i s-a instalat un stimulator cardiac și a fost sfătuit de medici să pună capăt carierei sale teatrale. Ulterior, a făcut trecerea la televiziune, unul dintre cele mai notabile roluri ale sale fiind cel al generalului Douglas MacArthur în filmul realizat pentru televiziune Collision Course: Truman vs. MacArthur (1976). E.G. Marshall l-a interpretat pe președintele american Harry Truman în această producție. În același an, a jucat și rolul amiralului Chester Nimitz în Midway.

Ultimul rol al lui Fonda a venit în 1981, odată cu lansarea filmului On the Gold Pond. Drepturile pentru piesa lui Ernest Thompson fuseseră cumpărate de fiica sa, Jane, care dorea să lucreze la acest proiect alături de tatăl său și de colega sa de scenă Katharine Hepburn. Se spune că filmul, care a obținut 120 de milioane de dolari la box office și 10 nominalizări la Oscar, a imitat relația din viața reală a celor doi și i-a ajutat să rezolve o serie de probleme personale.

În august 1982, Henry Fonda s-a stins din viață din cauza unei boli de inimă. În vârstă de 77 de ani a cerut să nu aibă loc nicio înmormântare și a fost ulterior incinerat. De-a lungul carierei sale, a jucat în 106 producții hollywoodiene și într-o serie de spectacole pe Broadway, pentru care a primit o multitudine de distincții, inclusiv Oscarul pentru cel mai bun actor.

Registration

Aici iti poti reseta parola