Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > La aproape șapte decenii după ce a ținut ultima oară în mână o pușcă, veteranul celui de-al Doilea Război Mondial Ted Gundy a nimerit o țintă de la 1.000 de metri distanță
Articole online

La aproape șapte decenii după ce a ținut ultima oară în mână o pușcă, veteranul celui de-al Doilea Război Mondial Ted Gundy a nimerit o țintă de la 1.000 de metri distanță

veteran

La aproape șapte decenii după ce a ținut ultima oară în mână o pușcă, veteranul celui de-al Doilea Război Mondial Ted Gundy a nimerit o țintă de la 1.000 de metri distanță

În ciuda faptului că nu a mai acționat ca lunetist de la încheierea conflictului, el a nimerit o țintă de la aproape 1.000 de metri. Cu toate acestea, povestea lui Gundy este mult mai mult decât abilitatea sa impresionantă de a trage. 

 

Viața timpurie a lui Ted Gundy

Ted Gundy s-a născut la 12 aprilie 1925, în Memphis, Missouri. În adolescență, a lucrat în mai multe locuri de muncă diferite, inclusiv la o fabrică Pepsi, la un cinematograf și la un incubator de pui. 

Gundy a absolvit liceul în 1944, în timp ce cel de-al Doilea Război Mondial era în plină desfășurare. Nu după mult timp s-a înrolat în armata americană și a fost repartizat la Divizia 99 Infanterie. În timpul antrenamentului de bază, a primit cel mai mare punctaj de calificare la pușcă, o realizare destul de impresionantă care avea să dea tonul pentru serviciul său din timpul războiului.

Serviciul lui Ted Gundy în timpul celui de-al Doilea Război Mondial

Când Ted Gundy și camarazii săi au ajuns în Belgia ca trupe de înlocuire, a fost desemnat să fie lunetistul unității sale.

În timp ce făcea parte din Divizia 99 de infanterie, Gundy a participat la multe lupte majore, inclusiv la Cologne Plains și la Podul Remagen. Cea mai notabilă a fost Bătălia de la Bulge, desfășurată în iarna cumplită din 1944-45. 

Două săptămâni mai târziu, a fost rănit în timp ce se afla în patrulare în Germania, la 15 martie 1945. În timpul unui atac inamic, partea inferioară a piciorului său drept a fost sfâșiată de focul unei mitraliere grele, secționându-i o arteră. A supraviețuit doar datorită ajutorului prietenului său apropiat, Charles Jones.

Când un medic a reușit în cele din urmă să vină în ajutor, acesta i-a informat că restul unității sale a murit. Aceasta a fost ultima parte a războiului în care a servit Gundy. A fost trimis înapoi în Statele Unite și și-a pierdut piciorul chiar sub genunchi. A rămas aproape de prietenul său până la moartea lui Jones.

A făcut o cerere specială

Povestea faimei lui Ted Gundy a început cu un mesaj nevinovat. El a contactat Shooting USA pentru a spune cât de uimitor este faptul că lunetiștii moderni pot trage de la 1.000 de metri, deoarece el nu ar fi putut realiza o astfel de performanță cu armele care i-au fost date în timpul Bătăliei de la Bulge. Acest lucru a stârnit interesul lui Jim Scoutten, care a făcut tot posibilul să organizeze o excursie pentru veteran la poligonul de tragere de la Fort Benning (acum Fort Moore), Georgia.

Nu numai că au reușit să aranjeze acest lucru, dar au adăugat și câteva surprize suplimentare pe parcurs.

Totul a început când lui Gundy i s-a prezentat o replică personalizată a puștii de lunetist M1903 Springfield A4 pe care ar fi folosit-o în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. I s-a dat ocazia să se încălzească cu aceasta înainte de a trece la o lovitură mai lungă. Deși nu mai folosise Springfield-ul de peste 60 de ani, a nimerit toate cele trei focuri de la 300 de metri.

Ted Gundy reușește o lovitură legendară

Deși a fost încântat de acest lucru, nu s-a mulțumit cu atât. Ted Gundy se afla acolo pentru a realiza și el o lovitură de la aproape 1.000 de metri. A fost antrenat în acest sens de doi lunetiști din armata americană, care i-au arătat cum foloseau echipe de doi oameni – un lunetist și un observator – pentru a lovi ținte atât de îndepărtate. I s-a dat să lucreze cu o Remington Model 700 personalizată de US Army Marksmanship Unit, care este considerată una dintre cele mai bune puști de lunetist de pe piață.

Gundy a arătat cât de bun este cu adevărat. Nu numai că a nimerit toate cele trei încercări, dar toate au fost lovituri la cap. El a spus după aceea: „Nu-mi venea să cred că am putut nimeri ceva atât de departe”. Acest lucru i-a adus o ceremonie specială, în cadrul căreia i s-a înmânat pălăria neagră a Marksmanship Unit, doar a opta care a fost înmânată vreodată unui non-membru.

Pe lângă această distincție recentă, Gundy a mai fost decorat cu Inima Purpurie și Steaua de Bronz pentru serviciile sale în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

La 12 octombrie 2015, la vârsta de 90 de ani, Ted Gundy s-a stins din viață.

 

 

 

 

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola