7 septembrie 1940: Începe Blitzul, campania de bombardament a Germaniei asupra Londrei
După ocuparea cu succes a Franței, a fost doar o chestiune de timp până când germanii și-au îndreptat privirile peste Canalul Mânecii către Anglia. Hitler dorea o Anglie supusă, neutralizată, astfel încât să se poată concentra asupra planurilor sale pentru Est, și anume invazia terestră a Uniunii Sovietice, fără interferențe.
Începând din iunie, navele englezești din Canalul Mânecii au fost atacate și au avut loc bătălii aeriene deasupra Marii Britanii, Germania încercând să epuizeze Forțele Aeriene Regale în așteptarea unei invazii terestre. Dar, cum Germania nu a reușit să paralizeze puterea aeriană a Marii Britanii, în special în Bătălia Angliei, Hitler a schimbat strategia. O invazie terestră era acum exclusă ca fiind nerealistă; în schimb, Hitler a ales teroarea ca armă.
Serviciile secrete britanice au avut o presimțire a bombardamentului care urma să aibă loc. Dovezile privind mișcarea pe scară largă a barjelor germane în Canalul Mânecii și interogarea spionilor germani îi conduseseră la concluzia corectă – din păcate, tocmai în momentul în care docurile londoneze sufereau asaltul din prima zi a Blitzului.
Până la sfârșitul zilei, avioanele germane au aruncat 337 de tone de bombe asupra Londrei. Chiar dacă populația civilă nu a fost ținta principală în acea zi, cea mai săracă dintre zonele de mahala din Londra – East End – a resimțit la propriu consecințele, atât din cauza loviturilor directe ale bombelor rătăcite, cât și a incendiilor care au izbucnit și s-au răspândit în împrejurimi. 448 de civili au fost uciși în acea după-amiază și seară.
Puțin după ora 20.00, unitățile militare britanice au fost alertate cu numele de cod „Cromwell”, ceea ce însemna că invazia germană începuse. În Anglia s-a declanșat o stare de urgență; chiar și unitățile de apărare a locuințelor au fost puse la punct. Una dintre principalele greșeli strategice ale lui Hitler în timpul războiului a fost subestimarea constantă a voinței și curajului poporului britanic.