Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Tehnologia modernă dezvăluie o greșeală colosală din Primul Război Mondial care le-a oferit germanilor un avantaj decisiv
Articole online

Tehnologia modernă dezvăluie o greșeală colosală din Primul Război Mondial care le-a oferit germanilor un avantaj decisiv

Primul Război Mondial, batalia de pe somme

Un studiu publicat recent în Journal of Conflict Archaeology oferă noi detalii despre înaintarea eșuată a britanicilor în Primul Război Mondial la reduta Hawthorn Ridge, în prima zi a bătăliei de pe Somme.

Bătălia din Primul Război Mondial a fost una dintre cele mai mortale din timpul conflictului, iar descoperirile prezentate în lucrare arată că detonarea unei mine cu 10 minute înainte de fluierul de începere a luptei le-a oferit în cele din urmă germanilor avantajul.

În cadrul noului studiu, intitulat „A multidisciplinary scientific investigation of the 1916 Hawthorn Mine Crater”, Beaumont Hamel, Somme, nordul Franței, echipa, condusă de experți de la Universitatea Keele, a obținut acces la craterul minier Hawthorn Ridge, aflat în proprietate privată. Prin utilizarea dronelor și a tehnologiei de cartografiere și sonar, aceștia au reușit să examineze în mod corespunzător situl și să afle mai multe despre avansul dezastruos al britanicilor din 1 iulie 1916.

Reduta Hawthorn Ridge a fost o fortificație de câmp germană în apropierea satului francez Beaumont-Hamel, pe Somme, din Primul Război Mondial

A fost ridicată după Bătălia de la Albert din septembrie 1914 și a fost din ce în ce mai fortificată pe măsură ce luptele de pe Frontul de Vest se intensificau.

Înainte de declanșarea Bătăliei de pe Somme, Compania 252 a armatei britanice a săpat un tunel pe sub poziția germană și l-a încărcat cu muniție, 19 mine, totalizând 40.000 de kilograme, fiind îngropate în toată zona.

În dimineața zilei de 1 iulie 1916, cu 10 minute înainte de fluierul de începere a luptelor, una dintre mine a fost detonată. Deși intenția era de a-i proteja pe infanteriști de căderile de moloz și de a le permite să traverseze cu ușurință No Man’s Land, mișcarea a fost o greșeală majoră. Nu numai că le-a dat germanilor un avertisment cu privire la asaltul care urma să aibă loc, dar le-a dat și suficient timp pentru a muta oameni pe marginea craterului nou format, care au tras în trupele care înaintau ale Diviziei 29, Corpul VIII.

Bătălia de pe Somme, Primul Război Mondial

Luptele din prima zi a Bătăliei de pe Somme s-au dovedit a fi mortale pentru britanici, cu peste 19.000 de morți

Germanii au sfârșit prin a încorpora craterul în fortificațiile lor defensive de la Reduta Hawthorn Ridge, stabilind o stație de lunetiști și un post de observare.

După ce au suferit pierderea devastatoare de la Reduta Hawthorn Ridge, britanicii au făcut un tunel sub crater și au umplut mina cu mai mulți explozibili, care nu au fost detonați până la Bătălia de la Ancre, în noiembrie 1916. Acest lucru, împreună cu un avans puternic al infanteriei și al tancurilor, le-a permis nu numai să captureze Beaumont-Hamel, ci și să ia 2.000 de prizonieri de război germani (POW):

„Germanii au stăpânit rapid arta capturării craterelor și au folosit acest lucru în avantajul lor”, a declarat profesorul Peter Doyle, istoric militar la Goldsmiths, Universitatea din Londra și membru al echipei de cercetare, într-un comunicat transmis de Universitatea Keele. „Deși au pierdut mulți oameni în explozia inițială, craterul a devenit o parte a liniei frontului german, ceea ce înseamnă că șansa de a străpunge linia aici a fost pierdută.

„Studiul nostru a furnizat noi dovezi ale punctului de rezistență pe care germanii l-au construit din craterul capturat în mijlocul pământului, care a condamnat atacul britanic la eșec”, a adăugat el.

„Acest lucru întărește ideea că aruncarea în aer a minei cu 10 minute mai devreme a fost o idee foarte proastă.

Vorbind cu Forbes, Doyle a spus că acest incident le-a dovedit britanicilor „că nu era nevoie să lanseze minele atât de devreme”, influențându-le acțiunile din timpul bătăliei de la Messines din iunie anul următor.

Echipa din spatele studiului a găsit multe artefacte în craterul minei de la Hawthorn Ridge Redoubt, inclusiv un obuz de artilerie britanic neexplodat cu șrapnel, cu fitilul de timp încă intact, o cutie de muniție goală pentru o mitralieră Vickers și 27 de găuri de la obuze trase de aliați. Cu toate acestea, cea mai interesantă era dovada unui tunel de mică adâncime care fusese săpat de germani după ce craterul fusese securizat.

„Folosind drone cu camere de luat vederi, am reușit să imaginăm de la distanță o probabilă sevă sau un tunel de mică adâncime la nord-vest de crater, arătând stăpânirea germană a no man’s land-ului după detonarea inițială”, a declarat în comunicat Dr. Kris Wisniewski, profesor Universitatea Keele.

Registration

Aici iti poti reseta parola