Evenimentul Istoric > Articole online > Geneza României > 29 decembrie 1942: Continuă tensiunile între aliați pe Frontul de Est
Articole online

29 decembrie 1942: Continuă tensiunile între aliați pe Frontul de Est

Ion Antonescu

29 decembrie 1942: Continuă tensiunile între aliați pe Frontul de Est

Printr-o postare pe pagina personală de Facebook, distinsul istoric Alesandru Duțu expune situația dificilă în care se afla Armata Română în timpul campaniei din URSS, pe Frontul de Est. Redăm mai jos notele istoricului militar.

♦ Manfred von Killinger declară lui Mihai Antonescu că era ,,absolut nejustificată bănuiala că anumite foruri germane ar fi înlesnit fuga lui Horia Sima” din lagărul de la Berkenbrück, fapt care sporise neîncrederea mareşalului Ion Antonescu faţă de germani. Cu acelaşi prilej, reprezentantul Germaniei în România dă asigurări că ,,toate forurile germane execută strict ordinele şi dispoziţiile Führer-ului” privind sprijinirea Conducătorului Statului român. 

♦ Ion Antonescu cere generalului Ilie Şteflea să comunice feldmareşalului Erich von Manstein: ,,Nu este momentul a se aprecia cauzele adevărate care au făcut ca acțiunea începută să nu reușească. Numai istoria le va putea găsi pe toate și tot ea va trage concluziile. În aceste momente trupele și comandamentele române au nevoie, în interesul binelui comun, de încurajare și nu de blam”. 

♦ Tot prin intermediul şefului Marelui Cartier General, mareşalul transmite şi un mesaj de îmbărbătare comandanţilor şi soldaţilor români: ,,Iubiți generali, ofițeri și soldați din armatele de pe Don, Volga și Caucaz! Aveți în fața voastră un inamic mult superior și dârz. Sunteți istoviți de atâtea lupte neîntrerupte duse în condiții neînchipuit de grele. Și inamicul este istovit. V-ați bătut și vă bateți bine. În numele Patriei recunoscătoare și a copiilor voștri, vă mulțumim. Continuați să vă bateți înainte. Vă bateți pentru Țara voastră, vă bateți pentru viitorul ei, vă bateți pentru voi. Datorită luptelor și marșurilor voastre victorioase sunteți departe de Țară. Este însă mai bine să ne batem pe pământul și în inima dușmanului decât în vatra și în inima noastră. Nimeni dintre noi nu stă și nu va rămâne în afara luptei. Rând pe rând, toți la rând, se vor bate mâine pentru voi și pentru copiii voștri, după cum vă bateți astăzi pentru ei și pentru copii lor. Lupta va fi lungă, lupta însă nu va fi pierdută. Dreptul și dreptatea fiind de partea noastră, nu putem fi învinși. Luptați deci cu bărbăție și cu încredere înainte. Sufletul îmbărbătat și dragostea fierbinte a familiilor voastre și a noastră a tuturor este pretutindeni și peste tot cu voi. Să fiți siguri că niciodată un șef n-a putut fi mai alături și mai mândru de soldații săi, cum sunt eu de voi și nicio țară mai recunoscătoare față de luptătorii ei, ca a noastră față de voi. Fiți cu credința în Cruce și cu ochii la standardele noastre. Dumnezeu să vă ajute și să ne ajute!”. 

♦ Feldmareşalul Erich von Manstein cere generalului Ilie Şteflea să elibereze imediat din funcţie pe colonelul Nicolae Dragomir deoarece ,,conform unui raport primit de la Comandamentul superior al Armatei 4 tancuri el nu acţionează în conformitate cu dispoziţiile şi ordinele, ci împotriva acestora”. 

♦ Generalul Petre Dumitrescu, comandantul Armatei 3, apreciază că generalul Teodor Ionescu, comandantul Corpului 1 armată ,,nu mai posedă autoritatea morală necesară unui comandant de corp de armată” şi că ,,este cazul de a i se aplica una din soluţiile de îndepărtare din armată”. Invocă faptul că nu a respectat ordinul generalului Karl Holidt de a-şi instala postul de comandă în apropierea liniei frontului pentru a fi ,,cât mai aproape de trupă şi că s-a retras precipitat”. 

♦ Divizia 1 infanterie mai dispune de numai 200 puşcaşi, şase tunuri de câmp şi trei tunuri grele. 

♦ După o luptă îndârjită, trupe ale Corpul 7 tancuri sovietic eliberează localitatea Kotelnikovo, apărată de forţe române şi germane.

♦ În Caucaz, Echipa de teatru nr. 2, condusă de sublocotenentul (r.) Alexandru Ionescu-Ghibericon, prezintă un spectacol la Krasnodar.

Registration

Aici iti poti reseta parola