28 august 1941: Măcel în masă în Ucraina
Invazia germană a Uniunii Sovietice avansase până la raiduri aeriene în masă asupra Moscovei și ocuparea unor părți din Ucraina. La 26 august, Hitler și-a arătat bucuria cuceririi invitându-l pe Benito Mussolini la Brest-Litovsk, unde germanii distruseseră cetatea orașului.
Marea ironie este că ucrainenii îi văzuseră inițial pe germani ca pe niște eliberatori de asupritorii lor sovietici și ca pe un aliat în lupta pentru independență. Însă, încă din iulie, germanii arestau ucrainenii care agitau și organizau un guvern de stat provizoriu în vederea obținerii autonomiei și îi aruncau în lagăre de concentrare. Germanii au început, de asemenea, să ciopârțească națiunea, împărțind părți din ea cu Polonia (deja ocupată de Germania) și România.
Dar adevăratele orori au fost rezervate evreilor din teritoriu. Zeci de mii de evrei maghiari au fost expulzați din această țară și au migrat în Ucraina. Autoritățile germane au încercat să îi trimită înapoi, dar Ungaria nu a vrut să îi primească.
Generalul SS Franz Jaeckeln a promis că va face față afluxului de refugiați prin „lichidarea completă a acestor evrei până la 1 septembrie”. A lucrat chiar mai repede decât a promis.
La 28 august, a dus peste 23.000 de evrei maghiari la craterele de bombe de la Kamenets Podolsk, le-a ordonat să se dezbrace și i-a ciuruit cu focuri de mitralieră. Cei care nu au murit din cauza gloanțelor au fost îngropați de vii sub greutatea cadavrelor care se îngrămădeau deasupra lor.
În total, mai mult de 600.000 de evrei au fost uciși în Ucraina până la sfârșitul războiului.