Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > KGB-ul modern al Rusiei a început să își extindă masiv unitatea din Ucraina cu ani înainte de invazie, sugerând un complot al lui Putin care se pregătea de mult timp: raport
Articole online

KGB-ul modern al Rusiei a început să își extindă masiv unitatea din Ucraina cu ani înainte de invazie, sugerând un complot al lui Putin care se pregătea de mult timp: raport

putin

KGB-ul modern al Rusiei a început să își extindă masiv unitatea din Ucraina cu ani înainte de invazie, sugerând un complot al lui Putin care se pregătea de mult timp: raport

FSB, principala agenție de securitate și de informații a Rusiei și succesorul KGB-ului, a început o extindere majoră a unității sale din Ucraina încă din 2019, potrivit unui raport publicat de The Washington Post

Unitatea FSB a crescut de la 30 de membri la aproximativ 160 până în vara anului trecut, potrivit raportului, care a detaliat activitățile și eșecurile serviciilor secrete rusești în perioada premergătoare războiului. FSB a oferit stimulente pentru a atrage ofițeri din alte ramuri – inclusiv locuințe gratuite în Moscova.

Unitatea – Direcția a IX-a a Departamentului de Informații Operaționale – este condusă de Serghei Beseda, care și-a început cariera în KGB, potrivit Post. Obiectivul principal al unității este să se asigure că Ucraina este supusă Kremlinului și intereselor rusești.

Fișierele obținute de Post au arătat că, în perioada premergătoare invaziei neprovocate a Rusiei de la sfârșitul lunii februarie, agenții FSB au cultivat o vastă rețea de agenți plătiți în interiorul Ucrainei, dintre care unii au încercat să saboteze apărarea țării, deși alții s-au dovedit a fi inutili pentru ambițiile Rusiei.

Experții de top în materie de Rusia au subliniat în repetate rânduri că Putin este preocupat de mult timp de Ucraina și crede că aceasta aparține Rusiei.

Putin a condus Rusia timp de două decenii, ajungând la putere în 2000

În 2014, Rusia a invadat Ucraina și a anexat Crimeea. În același an, Kremlinul a început să susțină separatiștii din regiunea Donbas, în estul Ucrainei, într-un război împotriva forțelor ucrainene care, în multe privințe, a fost un precursor al invaziei pe scară largă a Rusiei

„Atâta timp cât Putin se află la Kremlin, nu va renunța la Ucraina”, a declarat în aprilie pentru Insider Angela Stent, care a lucrat în cadrul Biroului de Planificare a Politicilor din cadrul Departamentului de Stat din 1999 până în 2001 și ca ofițer național de informații pentru Rusia și Eurasia în cadrul Consiliului Național de Informații din 2004 până în 2006.

„El nu va renunța la obiectivul său de a subordona Ucraina” și „de a avea acolo un guvern pro-rus”, a spus ea.

„Acesta este obiectivul său. Evident că nu l-a atins acum și probabil că nu îl va atinge în viitorul apropiat, dar nu va renunța la el”, a adăugat Stent.

Ea a spus că asigurarea servituții Ucrainei este un lucru care îl motivează pe Putin de ani de zile și „ceva ce îl obsedează”.

Putin, un fost ofițer KGB, s-a referit la ucraineni și ruși ca fiind „un singur popor”. De asemenea, el s-a comparat recent cu Petru cel Mare în timp ce apăra invazia Rusiei în Ucraina, oferind o privire asupra obiectivelor sale imperialiste în fosta republică sovietică. Liderul rus a oferit o serie de justificări nesusținute pentru invazie, inclusiv dând vina pe NATO – o alianță din care Ucraina nu face parte – și făcând afirmația complet nefondată că naziștii conduc țara.

Registration

Aici iti poti reseta parola